You are here

Το πλάνο για πώληση της Λαϊκής Τράπεζας

12/01/2018 07:19

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας με τον διαχειριστή που ανέλαβε πρόσφατα να προσδοκά ότι οι θυγατρικές της σε διάφορες χώρες θα πωληθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με το διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κλεόβουλο Αλεξάνδρου, η προσπάθεια για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας διανύει τον πέμπτο χρόνο με βασικές εκκρεμότητες να παραμένουν η πώληση της θυγατρικής στη Μάλτα, στη Ρουμανία και των θυγατρικών στην Ελλάδα.

Ο διαχειριστής ανακοίνωσε το 2017 την πώληση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της Λαϊκής, της μισής συμμετοχής στην Τρ. Κύπρου, στην τιμή των €3,05 με το συνολικό ποσό να φθάνει τα €65 εκ.

Η θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Σερβία πωλήθηκε στην Expo Τσεχίας στις 28 Φεβρουαρίου 2017 για το ποσό των €2,2 εκ. ενώ η θυγατρική στην Ουκρανία πωλήθηκε για €2,45 εκ.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρει ότι «στη Μάλτα υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας καθώς οι αρχές της χώρας ευνοούν την πώληση μέσω χρηματιστηρίου κάτι στο οποίο εμείς δεν συμφωνούμε καθώς δεν θα είναι η πιο συμφέρουσα λύση.

«Η διαδικασία πώλησης έχει σταματήσει τον Ιούνιο του 2017», αναφέρει, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους και την ΕΚΤ προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση.

«Πριν 2-3 εβδομάδες μας έχει ζητηθεί από τις αρχές της Μάλτας να έχουμε συζήτηση για το θέμα όμως εμείς δεν συμφωνήσαμε θέτοντας όρο για τη συνάντηση η Lombard Bank να ανοίξει τα αρχεία της τράπεζας για να τα μελετήσουν οι αγοραστές», ανέφερε.

«Στόχος μας είναι να πωλήσουμε τη θυγατρική στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους καταθέτες της τράπεζας», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να κλείσει το θέμα εντός του έτους.

Αναφορικά με τη Ρουμανία, ο κ. Αλεξάνδρου σημειώνει ότι η πώληση εκτιμάται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 καθώς οι αγοραστές έχουν υποβάλει όλα τα έγγραφα και το θέμα εξετάζεται από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όσον αφορά τις θυγατρικές στην Ελλάδα, ο κ. Κλεοβούλου σημειώνει ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα ολοκληρωθεί η πώληση καθώς έχουν διοριστεί σύμβουλοι για την πώληση.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς της Λαϊκής Τράπεζας για το 2012, σημείωσε ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη παραπέμποντας σε εξηγήσεις που έδωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη βουλή.

Σε επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας προς την επιτροπή θεσμών τον Νοέμβριο του 2017, αναφέρθηκε ότι από την 1η Απριλίου 2013 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, οι εισπράξεις στη διαδικασία διαχείρισης, ανήλθαν σε €97 εκ. και οι πληρωμές σε €24 εκ.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απαντώντας στο αίτημα της επιτροπής για κατάθεση ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της Λαϊκής Τράπεζας για το οικονομικό έτος 2012, σημείωσε ότι κανένας ειδικός διαχειριστής δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η έκδοση ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων για το 2012.

Σημείωσε ότι η διοίκηση κάθε νομικού προσώπου πρέπει να δίνει γραπτή βεβαίωση ότι οι οικονομικές καταστάσεις δίνουν αληθή και δίκαιη εικόνα και έχουν γίνει επαρκείς προβλέψεις για μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Η πρώην Λαϊκή Τράπεζα είχε θυγατρικές επίσης στη Ρωσία, στη Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη θυγατρική στη Ρωσία ανακλήθηκε η άδεια της στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 και το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η θυγατρική έχει μεταφερθεί στην Τρ. Κύπρου.

Οι καταθέτες της Λαϊκής έχασαν κοντά στα €4 δισ. μετά το κούρεμα το 2013.

Σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπων της αρχής εξυγίανσης στη βουλή τον Μάιο του 2017, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας ανέρχεται στα €300 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή