You are here

Πλεόνασμα €1,1 εκ. για ταμείο δημοσίων δανείων το 2019

10/09/2018 16:34

Πλεόνασμα περίπου €1,1 εκ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του ταμείου δημοσίων δανείων για το 2019, ο οποίος έχει σταλεί στη βουλή.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του ταμείου για το 2019 προβλέπει εισπράξεις ύψους €1,6 εκ. και δαπάνες ύψους €490,5 χιλ. δηλαδή παρουσιάζει πλεόνασμα ύψους €1,1 εκ.

Οι κυριότερες πηγές είσπραξης σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι οι αποπληρωμές του κεφαλαίου (€1,3 εκ.) και των τόκων των δανείων (€250 χιλ).

Οι εισπράξεις για το έτος 2019 υπολογίστηκαν με βάση τις ετήσιες συμβατικές υποχρεώσεις (τοκοχρεολύσια) των δανειζόμενων. Στα ποσά που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν δεν περιλαμβάνονται εισπράξεις από καθυστερήσεις.

Όσον αφορά δαπάνες, αυτές αφορούν λειτουργικά έξοδα και πρόνοια ύψους €200 χιλ. για ενδεχόμενη υποχρέωση λόγω αγωγής η οποία εκκρεμεί στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η πρόνοια αφορά σε ενδεχόμενες υποχρεώσεις του Ταμείου Δημοσίων Δανείων σε σχέση με δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται στη διαδικασία της εκδίκασης και που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν χρηματική υποχρέωση προς το Ταμείο.

Στο προτεινόμενο ποσό περιλαμβάνονται επίσης δικηγορικά έξοδα σε ιδιώτες δικηγόρους στους οποίους έχουν ανατεθεί υποθέσεις του Ταμείου για λήψη νομικών μέτρων εναντίον οφειλετών του Ταμείου.

Η αντιμισθία του προσωπικού ανέρχεται στις €190 χιλ.

Ο ρόλος του ταμείου δημοσίων δανείων σήμερα, είναι η διαχείριση των εκκρεμούντων δανείων και η είσπραξη τους, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των καθυστερημένων και προβληματικών δανείων, όπως σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση του περί Δημοσίων Δανείων Νόμου, η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 23/6/2017, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους Δανειστικούς Επιτρόπους να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις των καθυστερημένων δανείων καθώς επίσης και σε μερική ή ολική διαγραφή χρεών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων και την είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσού.

Ο προϋπολογισμός του ταμείου δημοσίων δανείων για το έτος 2019 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 31/7/2018.

Μ.Χ.