You are here

Πώλησαν δάνεια €9 δισ. οι τράπεζες

12/04/2022 07:25

Σε πωλήσεις δανείων που αγγίζουν τα €9 δισ. προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες, ξεμπερδεύοντας νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν, από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από το 2014 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω των προσπαθειών των τραπεζών και των διάφορων λύσεων που εφαρμόστηκαν για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.

Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τα τελευταία χρόνια φθάνουν τα €9,2 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα και τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch, τα ΜΕΔ τέλος Δεκεμβρίου του 2021 μειώθηκαν στα €3 δισ. από €5,1 δισ. το 2020.

Το 2014 τα ΜΕΔ είχαν φτάσει τα €27 δισ. ή 47,8% των συνολικών δανείων.

Σημαντική μείωση στα ΜΕΔ €10,3 δισ. σημειώθηκε το 2018 λόγω της πράξης απορρόφησης του Συνεργατισμού από την Ελληνική αλλά και τις πωλήσεις δανείων από την Τρ. Κύπρου.

Πώληση €0,72 δισ. από Ελληνική

Χθες η Ελληνική Τράπεζα  ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους €0,72 δισ. στην επενδυτική εταιρεία Themis, θυγατρική της Pimco, μια εξέλιξη που τη φέρνει να διατηρεί πλέον στον ισολογισμό της το πιο χαμηλό ποσοστό ΜΕΔ το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 3% -4%.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης του συγκεκριμένου δανειακού χαρτοφυλακίου, η Ελληνική Τράπεζα καθαρίζει σημαντικά με τα μη εξυπηρετούμενα της δάνεια σε βαθμό που ο προσαρμοσμένος δείκτης, εξαιρουμένων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που καλύπτονται από το ΠΠΣ, να διαμορφώνεται στο 3,4%.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα πώλησε και την APS Debt Servicer στην Themis με την οποία έχει συνάψει συμφωνία για νέα μακροχρόνια συνεργασία με την PIMCO σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΧ.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε το 2018 σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, ύψους €144 εκατ. στη B2 Kapital Cyprus Ltd.

Κινήσεις από Τρ. Κύπρου, Alpha Bank

Πρόσθετες κινήσεις έγιναν και από άλλες τράπεζες τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και παλαιότερα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ότι η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (όμιλος Alpha Bank), κατέληξε σε συμφωνία με τη συνδεδεμένη εταιρεία της Cerberus Capital Management L.P. για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στην Κύπρο, συνολικής λογιστικής αξίας €2,4 δισ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σε μεγάλες πωλήσεις ΜΕΔ προχώρησε η Τρ. Κύπρου πετυχαίνοντας ένα χρόνο νωρίτερα το στόχο που είχε θέσει για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ.

Το Νοέμβριο του 2021, η Τρ. Κύπρου κατέληξε στην πιο πρόσφατη συμφωνία, με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pimco, για την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ με μεικτή λογιστική αξία ύψους €577 εκατ., καθώς και ακινήτων με λογιστική αξία ύψους €121 εκατ. («Helix 3»).

Όπως τονίστηκε, αναπροσαρμοσμένο για τη Συναλλαγή, το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια του Συγκροτήματος θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Η συναλλαγή μειώνει τα ΜΕΔ κατά 36% και τα ακίνητα κατά 9% .

Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη το Helix 3, το Helix 2 και την οργανική μείωση που σημειώθηκε κατά το πρώτο εννιάμηνο 2021, η μείωση των ΜΕΔ για τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 ανήλθε σε €2.2 δισ., μειώνοντας τα ΜΕΔ της τράπεζας σε €0.9 δισ., και το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια σε 8.6%.

Της Γεωργίας Χαννή