You are here

Πολιτική για καταθέσεις αποβιωσάντων

27/06/2018 14:02

Την πολιτική της κυβέρνησης για τις τραπεζικές καταθέσεις ατόμων που απεβίωσαν παραθέτει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζεται όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις προσώπων που απεβίωσαν χωρίς να υπάρχει διεκδίκηση από νόμιμους κληρονόμους, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι μετά από εξέταση του θέματος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική με το θέμα νομοθεσία, το υπουργείο οικονομικών έχει πληροφορηθεί ότι με την κοινοποίηση του θανάτου του πελάτη/κατόχου του λογαριασμού, ο λογαριασμός (εφόσον δεν είναι κοινός με άλλο άτομο) δεσμεύεται, έτσι ώστε όλες οι επιταγές, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές εντολές, αν παρουσιαστούν να μην πληρωθούν και να επιστραφούν.

Οι δικαιούχοι λογαριασμών (ή οι πιστωτές) που επιθυμούν να διεκδικήσουν τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα προσκομίζουν όλα τα σχετικά έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση (π.χ. πιστοποιητικό θανάτου, διάταγμα διαχείρισης, διάταγμα δικαστηρίου με το οποίο να διατάσσεται η τράπεζα να παραδώσει τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα σε συγκεκριμένο πρόσωπο κτλ.).  Νοείται ότι τα έγγραφα που παρουσιάζονται στην τράπεζα πρέπει να είναι σε πρωτότυπη μορφή ή σε αντίγραφα πιστοποιημένα ως πιστά αντίγραφα.

Αν δεν προσεγγίσει κανένας την τράπεζα, τότε πιθανόν να μην είναι καταχωρημένος ο πελάτης ως αποβιώσας. Η μόνη ενέργεια η οποία θα γίνει, είναι σε κάποια χρονική στιγμή να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αδρανών πελατών-αδρανών λογαριασμών (dormant account). Αν ο πελάτης ή ο λογαριασμός του πελάτη πληροί τις προδιαγραφές για καταχώρηση ως dormant account, ο λογαριασμός μετατρέπεται σε Dormant και αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση.  Στις απαντήσεις που δόθηκαν μια τράπεζα ανέφερε ότι τα ποσά μπαίνουν σε λογαριασμό αποθεματικού (reserve account) κάτω από τη διαχείριση των οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας.

Τα ποσά κρατούνται μέχρι κάποιος δικαιούχος να τα διεκδικήσει με τα κατάλληλα πιστοποιητικά.