You are here

Πολλές οι προκλήσεις για τράπεζες

12/06/2019 12:47

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου τραπεζών.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς επεσήμανε ότι οι τραπεζικές προκλήσεις απλώνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

«Ο παράγοντας της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία τρέχει πλέον με φρενήρεις ρυθμούς, σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, το νέο -σαφώς πιο απαιτητικό- ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τη διαχρονική ανάγκη επιχειρήσεων και νοικοκυριών για χρηματοδότηση συνθέτουν το πλέγμα του τραπεζικού γίγνεσθαι του σήμερα», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων και δεδομένων, τόνισε, αλλά έχοντας ακόμη το βάρος προβλημάτων του παρελθόντος, οι τράπεζες της Κύπρου σχεδιάζουν το μέλλον τους. «Ένα σαφώς πιο αναβαθμισμένο τεχνολογικά μέλλον, το οποίο θα διασφαλίζει την αμεσότητα, την ασφάλεια και τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα εξυπηρέτησης των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών».

«Η αλλαγή, η καινοτομία, η προσαρμογή σε καθετί νέο, το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών, η αύξηση των επιπέδων εξυπηρέτησης και ευρύτερα η συνδρομή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους στους νέους σχεδιασμούς του Συνδέσμου Τραπεζών και των μελών του», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Καμμάς σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση και υπερψήφιση σειράς νομοθετημάτων, που στόχο είχαν την πιο αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού τομέα και ευρύτερα της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Χριστάκης Πατσαλίδης σημείωσε ότι το σημερινό κυπριακό τραπεζικό σύστημα πατά σίγουρα σε πιο γερές βάσεις κι επιτελεί τον βασικότερο του ρόλο, που είναι αυτός της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας.

«Οι βάσεις είναι πιο γερές γιατί ο μέσος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1 ratio) ανέρχεται στα 15.0%, η ρευστότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 60% και με το δείκτη ΜΕΔ να μειώνεται στο 30% – νοείται βέβαια πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ως προς τα ΜΕΔ, εφόσον ο μέσος δείκτης στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 5% περίπου. Η ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών κατά τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τη δυνατότητα στον τραπεζικό τομέα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας. Σαν αποτέλεσμα, το 2018 έχει δοθεί €3,1 δισ. νέος δανεισμός στα κυπριακά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη, «και τολμώ να πω, εντυπωσιακή. Μα δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. Το σημερινό κυπριακό τραπεζικό τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή επικερδότητα που οφείλεται σε χαμηλά καθαρά έσοδα από τόκους και σε ανελαστικά έξοδα», είπε.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας επηρεάζεται ή αναμένεται να επηρεαστεί από διαρθρωτικές εξελίξεις στο εξωτερικό. 

«Οι ρυθμοί μεταβολής της ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία, η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, η εισαγωγή νέων κι ευέλικτων μεθόδων εργασίας, κι έλευση νέων, νέου είδους, ανταγωνιστών μεγάλης εμβέλειας όπως (Amazon, Alibaba, Apple) καθιστά αναγκαία την άμεση προσαρμογή τόσο των τραπεζών, όσο και των επιχειρήσεων, στη νέα τάξη πραγμάτων», τόνισε.

«Η Κύπρος είναι ανοικτή οικονομία, μέλος της ΕΕ. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν μπορεί παρά να εκμηδενίσει το κόστος νεοεισερχομένων ανταγωνιστών για μεγάλο φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Ο ανταγωνισμός είναι ωφέλιμος για την κυπριακή οικονομία κι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν, αλλά και να αδράξουν των ευκαιριών. Έχουν την ικανότητα να το πράξουν. Η περαιτέρω ενοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και ευρύτερα, του Ευρωπαϊκού, είναι κατά την άποψη μου, αναπόφευκτη», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να μεταβούμε στη σύγχρονη εποχή, βασική προϋπόθεση είναι η άμεση απαλλαγή μας από τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως η ύπαρξη των ΜΕΔ, και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εργασιών. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, να τις κάνουμε δικές μας, και να τις εξελίξουμε. Θα πρέπει να διαχειριστούμε το κόστος και τις εργασιακές σχέσεις, θα πρέπει να αναδείξουμε το ταλέντο, και να εξεύρουμε νέες πηγές εισοδημάτων μέσα από νέες οικονομικές δραστηριότητες. Εξάλλου, η ίδια η κυπριακή οικονομία ευεργετείται μέσω της διασποράς των πηγών της οικονομικής ανάπτυξης».

«Αν θέλουμε να οραματιστούμε μια Κύπρο, σύγχρονη και ανταγωνιστική, το όραμα πρέπει να είναι κοινό για όλους. Πολιτεία, τράπεζες, ιδιωτικός τομέας, κι εργαζόμενοι θα πρέπει να πορευτούν μαζί θέτοντας κοινούς στόχους», σημείωσε.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το 2018 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά προκλήσεων με τη συνέχιση της καταπολέμησης των ΜΕΔ, και με την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – money laundering.