You are here

Πωλούν δάνεια των δήμων για να αντέξουν τα ταμεία

09/07/2020 07:07

Σφίγγει ο κλοιός για τα κρατικά ταμεία λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών και της διάθεσης των αποθεμάτων του κράτους για να στηρίξει την οικονομία από τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Η κυβέρνηση μετά την προχθεσινή κίνηση της να δανειστεί €1 δισ. μέσω της έκδοσης δύο ομολόγων στις διεθνείς αγορές, επιδιώκει να κάνει άλλο ένα βήμα προχωρώντας στην πώληση εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €1.1 δισ. της ΚΕΔΙΠΕΣ, πλείστα εκ των οποίων αφορούν δάνεια των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπρόσθετα, με την άντληση του €1.1 δισ. από την πώληση δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ, θα ενισχυθούν περαιτέρω, όπως τονίζουν τεχνοκράτες, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το 2021 το ύψος των οποίων είναι ακόμη άγνωστο λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει γενικότερα στην κυπριακή και ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, έχει δηλώσει κατά κόρο ότι τα κρατικά ταμεία έχουν αντοχές μέχρι και τους επόμενους 9 μήνες.

Το σύνολο των δανείων που διαχειρίζεται σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται περίπου στα €6,9 δισ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελής, επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι το μεγαλύτερο πακέτο πώλησης δανείων από το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ, αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια των δήμων ύψους €250 εκ.

Επιπρόσθετα, η StockWatch πληροφορείται ότι προς πώληση θα διατεθούν επίσης δάνεια ύψους €500 εκ. στην πλειονότητα τους στεγαστικά με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των δανείων αυτών έχει αναδιαρθρωθεί ή είναι δάνεια των οποίων η αποπληρωμή των δόσεων καταγράφει καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών.

Σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ για την προκήρυξη διαγωνισμού πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων του οργανισμού έχει αναλάβει η KPMG.

Στο υπουργείο οικονομικών είναι διάχυτη η ανησυχία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά από τις παρατεταμένες επιπτώσεις στους ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η τουριστική βιομηχανία και οι υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας, το κράτος προχώρησε με επιπρόσθετο δανεισμό ύψους €3 δισ., ώστε να εξασφαλίσει πως θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα για κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του 2020 και σημαντικό μέρος του 2021.

Προχθές προχώρησε σε νέο δανεισμό και άντλησε από τις διεθνείς αγορές άλλο €1 δισ.

« Προχωρήσαμε στη έκδοση νέου χρέους διότι οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αντλήσαμε ρευστότητα για να αποπληρώσουμε χρέος το οποίο φέρει υψηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών.

Με τον νέο δανεισμό το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα αυξηθεί σε επίπεδα κοντά στο 120%.

Του Λεύκου Χρίστου