You are here

Ποντάρουν στις πωλήσεις ΜΕΔ οι τράπεζες

18/10/2021 07:22

Εντείνονται οι προσπάθειες και ενέργειες των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα με τις τράπεζες να στρέφονται στην πώληση δανείων σε τρίτους.

Οι αρχικές ανησυχίες ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό κλάδο με τη μείωση των ΜΕΔ, οι φόβοι δεν φαίνεται να υλοποιούνται.

Οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, βρίσκονται κοντά στην πώληση χαρτοφυλακίου που θα μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κάτω του 10%.

Από το 2014 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω των προσπαθειών των τραπεζών και των διάφορων λύσεων που εφαρμόστηκαν για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.

Σημαντική μείωση στα ΜΕΔ €10,3 δισ. σημειώθηκε το 2018 λόγω της πράξης απορρόφησης του Συνεργατισμού από την Ελληνική, αλλά και τις πωλήσεις δανείων από την Τρ. Κύπρου.

Στην εταιρεία που ανέλαβε ότι δεν περιελάμβανε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, μεταφέρθηκαν τον Αύγουστο του 2018 ΜΕΔ περίπου €5,4 δισ.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε συμφωνίες πώλησης δανείων στην προσπάθεια να μειώσουν το βαρίδι των ΜΕΔ που εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά το χαρτοφυλάκιο τους.

Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε τον Ιούνιο την ολοκλήρωση του Project Helix 2 (Χαρτοφυλάκια Α και Β). Το Project Helix 2 αναφέρεται στην πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων με συνολική μεικτή λογιστική αξία ύψους €1,339 εκατ. (εκ των οποίων €1,311 εκατ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια) («Χαρτοφυλάκια Α και Β»), τα οποία είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, σε επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC (Pimco). Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί στις 3 Αυγούστου 2020 και 18 Ιανουαρίου 2021. 

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, η τράπεζα κατέληξε σε νέα συμφωνία με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC για την πώληση πρόσθετου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €545 εκατ.

Αρχές Αυγούστου του 2020, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων συμβατικής αξίας €1,5 δισ. στην Pimco.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο νορβηγικός Όμιλος B2Holding προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την εξαγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, ονομαστικής αξίας €400 εκατ., το οποίο αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το 2019 η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση δανείων αξίας €2,8 δισ. ως μέρος του Helix 1 στο επενδυτικό ταμείο Apollo. 

Πακέτο δανείων €245 εκατ. πώλησε η Τρ. Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2019 και στην APS Delta, μέλος του ομίλου εταιρειών της τσεχικής APS.

Στο τελικό στάδιο πώλησης πακέτου ΜΕΔ βρίσκεται και η Ελληνική Τράπεζα ύψους €700 εκατ. όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο νέο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Oliver Gatzke.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε το 2018 σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, ύψους €144 εκατ. στην B2 Kapital Cyprus Ltd.

Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τα τελευταία χρόνια φθάνουν τα €7 δισ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τέλος Ιουνίου του 2021, τα ΜΕΔ ανέρχονται σε €5 δισ. ή 17,6% των συνολικών δανείων. Το 2014 τα ΜΕΔ είχαν φτάσει τα €27 δισ. ή 47,8% των συνολικών δανείων.

Της Γεωργίας Χαννή