You are here

Πως μοιράζεται η «πίτα» των αναδιαρθρώσεων

09/05/2022 07:17

Με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα.

Εμπιστευτικό έγγραφο της ΚΤ αποτυπώνει τις πολύ διαφορετικές πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες στις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σχετικά μεγάλο ποσοστό αναδιαρθρώσεων καταγράφεται στην Τρ. Κύπρου. Από το σύνολο των αναδιαρθρώσεων δανείων τακτής λήξης στις 31 Δεκεμβρίου €2,5 δισ., οι αναδιαρθρώσεις της BOCH ήταν €1,2 δισ. ή ποσοστό 46,7%. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων (€813,6 εκατ.) ενώ στα νοικοκυριά οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα €358,3 εκατ.

Όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, οι συνολικές αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα €719 εκατ. ή 26,2% επί του συνόλου των αναδιαρθρώσεων και ακολουθεί η Alpha Bank με αναδιαρθρώσεις €331 εκατ. ή 12%.

Στο 6,8% ανέρχεται το μερίδιο της Astrobank στις αναδιαρθρώσεις ενώ της Eurobank στο 4,2% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, η CDB Bank, η Societe Generale και η Ancoria Bank.

Το σωρευτικό ύψος των συνολικών αναδιαρθρώσεων δανείων στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανήλθε στα €2,5 δισ. από €2,7 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.Σε σχέση με το ύψος των συνολικών δανείων (δάνεια τακτής λήξης) τα οποία ανήλθαν στα €20,9 δισ., οι αναδιαρθρώσεις αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,1% από 12,6% τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται, στις τράπεζες που παρουσιάζεται μείωση στις αναδιαρθρώσεις αυτό οφείλεται στις πωλήσεις δανείων, στις αποπληρωμές δανείων που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, στη μεταφορά τους στην κατηγορία εξυπηρετούμενες μη-αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις μετά την επιτυχή λήξη της περιόδου παρακολούθησης, στη μεταφορά τους στο τμήμα ανάκτησης χρεών και κατ’ επέκταση στον τερματισμό του προγράμματος αναδιάρθρωσης και την αφαίρεσή τους από την εν λόγω αναφορά καθώς και διαγραφές δανείων είτε συμβατικές ή λογιστικές.

Της Γεωργίας Χαννή