You are here

Πράσινο από μετόχους BOCY για LSE

13/12/2016 12:17
Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για τη δημιουργία μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία και την εισαγωγή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης κατά την οποία οι μέτοχοι ενέκριναν και τα δύο σχετικά ψηφίσματα.

Για το ψήφισμα που αφορά στην εισαγωγή της μετοχής στο LSE χρειαζόταν απλή πλειοψηφία 50% συν μια ψήφος ενώ, για το ψήφισμα που αφορά στη μητρική εταιρεία χρειαζόταν πλειοψηφία 75% των παρευρισκομένων μετόχων.

Τα δύο ψηφίσματα εγκρίθηκαν με το ίδιο ποσοστό, 99,74% των όσων παρευρέθηκαν στη συνέλευση.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση παρέστησαν 520 μέτοχοι αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 4,752,773,836 μετοχές, δηλαδή 53.265% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Άκερμαν- Χούρικαν, βλέπουν προοπτικές

Ανοίγοντας τις εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Josef Ackermann ζήτησε τη στήριξη των μετόχων για έγκριση των ψηφισμάτων και τόνισε ότι σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα για την Τράπεζα Κύπρου, τους μετόχους της και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η ένταξη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου», επεσήμανε, «θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων, της ίδιας της τράπεζας αλλά και της οικονομίας γενικότερα ενώ θα αυξηθεί η ρευστότητα και η αναγνωρισιμότητα των μετοχών της τράπεζας».

Σημείωσε ότι η εισαγωγή της μετοχής σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη της Τράπεζας και για την στρατηγική της για ενίσχυση της οικονομικής της ευρωστίας και επίτευξης των υψηλότερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ως πρόσθετη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μετόχων τα άρθρα του καταστατικού της μητρικής εταιρείας έχουν αλλάξει ώστε να περιλαμβάνουν την απαγόρευση της πώλησης της τράπεζας από την BOCH, χωρίς την πρωταρχική λήψη της έγκρισης των μετόχων σε γενική συνέλευση.

O κ. Χούρικαν έκανε λόγο για λαμπρή μακροπρόθεσμη προοπτική της τράπεζας αναφέροντας ότι η προτεινόμενη εισαγωγή των μετοχών στο LSE αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης.

«Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για εισαγωγή των μετοχών στην premium κατηγορία του LSE. Σκοπεύουμε να καταστούμε επιλέξιμοι για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK σε κατοπινό στάδιο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι η σύσταση της μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία είναι εντελώς διαδικαστική και ότι ο κύριος λόγος εισαγωγής της ιρλανδικής εταιρείας ως μητρική εταιρεία της τράπεζας είναι για να καταστήσει δυνατή τη συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK σε εύθετο χρόνο.

Με την έγκριση των ψηφισμάτων σήμερα ,στην έκτακτη γενική συνέλευση και υπό την αίρεση της έγκρισης από το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, αναμένεται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Λονδίνο και στην Κύπρο θα ξεκινήσει πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με αναφορά του κ. Χούρικαν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εισαγωγή των μετοχών μας στο LSE και το σχέδιο διακανονισμού το οποίο θα μας επιτρέψει σε κατοπινό στάδιο να καταστούμε επιλέξιμοι για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK, θα είναι προς το συμφέρον της τράπεζας, των μετόχων μας και της χώρας μας», σημείωσε.

«Η εισαγωγή των μετοχών μας στο LSE θα προσφέρει μεγαλύτερη προβολή, πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και θα ενθαρρύνει τον καθορισμό της τιμής της μετοχής μας σε μια διεθνή αγορά με βάθος και σημαντική ρευστότητα διαπραγμάτευσης. Η τράπεζα θα λειτουργήσει ως σημαιοφόρος για την Κύπρο στις διεθνείς αγορές, βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας ως προορισμός για ξένες επενδύσεις», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την επικείμενη υπουργοποίηση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Κύπρου Wilbur Ross ο κ. Άκερμαν, σημείωσε ότι δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα υπουργού.

Τόνισε ότι ο κ. Ross, έχει είναι έντονα αφοσιωμένος προς την Τράπεζα Κύπρου ενώ, εξέφρασε παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο αμερικανός επιχειρηματίας θα παραμείνει στενός φίλος της BOCY.

Σε τεταμένο κλίμα η συνέλευση

Οι τόνοι ανέβηκαν σε διάφορες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε με τους μετόχους πριν από τη ψηφοφορία επί των δύο ψηφισμάτων.

Παλαιοί μέτοχοι και μέτοχοι που έχουν υποστεί κούρεμα, έχουν εκφράσει, σε τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο τυγχάνει σήμερα, διαχείρισης η τράπεζα, με κάποιους να υποδεικνύουν ότι η διοίκηση παρέλαβε μια δυνατή τράπεζα και την παρέδωσε σε χέρια ξένων οι οποίοι έριξαν την αξία της μετοχής.

Ανησυχίες εκφράστηκαν για τη μελλοντική πορεία της μετοχής και για το τι θα ακολουθήσει του Brexit.

Αντίθετα, υπήρξε και η θετική νότα από μετόχους που εκτιμούν ότι η εισαγωγή στο LSE θα βγάλει την τράπεζα από την απομόνωση και θα της δώσει νέα προοπτική για ανάπτυξη, όπως αναφέρθηκε.

Απαντώντας στις ανησυχίες ο κ. Άκερμαν τόνισε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε την ιστορία από το μέλλον καθώς η σημερινή συνέλευση αφορά στο μέλλον.

«Πολλοί ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε την τράπεζα και τη χώρα», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι κατά τις επαφές του με τον κόσμο γίνεται δέκτης μηνυμάτων ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης.

Τόσο ο κ. Άκερμαν, όσο και ο κ. Χούρικαν, χαρακτήρισαν τις επικριτικές τοποθετήσεις απογοητευτικές.

Ο κ. Άκερμαν μάλιστα, σημείωσε ότι «ζητούμε λίγη αναγνώριση, δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να έρθουμε εδώ, αλλά το κάναμε για να βοηθήσουμε και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει».

Ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί ανοικτός ο διάλογος, ωστόσο, υπέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση των ευθυνών για το τι έγινε στο παρελθόν.

Γύρω από τα κεντρικά κτίρια της τράπεζας υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέλευσης, αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενώ, αισθητή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Μέτοχοι και άλλοι παρευρισκόμενοι πέρασαν από έλεγχο κατά την είσοδο τους στο κτίριο.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν αντιδράσεις από τους μετόχους οι οποίες εκφράστηκαν με έντονο τρόπο κατά τη συζήτηση.

Της Μαρίας Χαμπή