You are here

Προ των πυλών του Συνεργατισμού η Ελληνική

12/05/2018 06:37

Η Ελληνική Τράπεζα είναι πολύ κοντά στο να υποβάλει δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να προδικάσει  αναδιάταξη  της υφιστάμενης μετοχικής δομής του ομίλου, με την παρουσία αυτή τη φορά μεγάλων επενδυτικών ταμείων.

Οι διεργασίες χθες στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας ήταν μαραθώνιες και κράτησαν σχεδόν μέχρι τα μεσάνυκτα, με τη διεύθυνση της τράπεζας να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να πείσει τους δύο μεγαλομετόχους του ομίλου Third Point και Wargaming,  να βρουν κοινή συνισταμένη, σε σχέση με τους όρους που θα διέπουν τη δεσμευτική πρόταση προς τη ΣΚΤ. 

Η Δήμητρα Επενδυτική που κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ, αλλά δεν συμμετέχει στο ΔΣ, υποστηρίζει ότι ακόμη και χθες παρέμεινε στο σκοτάδι καθώς, όπως ανέφεραν στην StockWatch  στελέχη της, ούτε η διεύθυνση της Ελληνικής, ούτε και το ΔΣ προέβησαν σε οποιαδήποτε ενημέρωση προς στους εκπροσώπους της εταιρείας, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις και εκκλήσεις τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι την υστάτη, οι προσεγγίσεις των δύο μεγάλων μετόχων της ΗΒ, ήταν διιστάμενες καθώς, η μεν Wargaming υποστήριζε τη θέση να διεκδικήσει η τράπεζα επιλεκτικό μέρος του «καλού»  Συνεργατισμού, ώστε να περιοριστεί η μείωση της μετοχικής της συμμετοχής (dilution).

Το Third Point επέμενε όπως η τράπεζα αποκτήσει όλο το καλό μέρος του Συνεργατισμού ευελπιστώντας, ενδεχομένως, σε μετέπειτα συμμαχίες εντός του ΔΣ που θα προκύψουν με τα επενδυτικά ταμεία που διεκδικούν συμμετοχή στην Ελληνική.

Το αμερικανικό fund, που χάνει, όπως και η Wargaming γύρω στο 80% της επένδυσης που έκανε το 2013 και 2014 στη ζημιογόνα Τράπεζα, πρότεινε ότι στην περίπτωση που οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τότε να απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία, που είτε συμμετέχουν στη διαδικασία, είτε παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς.

Οι εξελίξεις χθες ήταν πυρετώδεις με τους υποψήφιους επενδυτές να συμμετέχουν σε ένα οργιώδες παρασκήνιο διαβουλεύσεων, είτε μεταξύ τους, είτε με την Ελληνική Τράπεζα, είτε με το υπουργείο οικονομικών και τον εγχώριο επόπτη. 

Στα ανώτατα στρώματα της ΗΒ, οι επόπτες αλλά και το υπουργείο οικονομικών που εκπροσωπεί τον μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ, φέρονται να απέστειλαν, εμμέσως πλην σαφώς, μηνύματα ότι θα απορριφθεί τυχόν δεσμευτική πρόταση η οποία να προβλέπει την απόκτηση επιλεκτικού μέρους του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

Η διεύθυνση της ΣΚΤ υπέδειξε ότι στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας υποβολής ενδιαφέροντος,  o διεθνής σύμβουλος του Συνεργατισμού,  είχε αποκλείσει προτάσεις από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως την Τράπεζα Κύπρου, την Eurobank και τη AstroBank, για απόκτηση μέρος του καλού δανειστικού χαρτοφυλακίου.

Η  διεύθυνση και η διοίκηση της ΗΒ, άφησε χθες βράδυ να διαρρέει προς εμπλεκόμενα μέρη ότι θα προχωρήσει στην υποβολή δεσμευτικής πρότασης για την απόκτηση όλου του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, αν και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και των μαραθώνιων συνεδριάσεων του ΔΣ της ΗΒ ήταν οι διιστάμενες και αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η τράπεζα σε περίπτωση απορρόφησης του καλού Συνεργατισμού.

Όπως έγραψε η StockWatch από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας,  οι τεχνοκράτες της ΚΤ και οι αντίστοιχοι του ΥΠΟΙΚ και της ΣΚΤ, είχαν συνεκτιμήσει ότι ο επενδυτής που θα αποκτήσει το καλό ενεργητικό του Συνεργατισμού θα χρειαζόταν μεταξύ €450 εκ και €550 εκ.

Το  ύψος των κεφαλαίων αυτών αμφισβήτησε εξ υπαρχής η διεύθυνση της ΗΒ.

Είχε διαρρεύσει μάλιστα ότι οι αναλύσεις των στοιχείων από την Ελληνική Τράπεζα έδειχναν ότι η ΗΒ θα χρειαζόταν μεταξύ €100 εκ. και €150 εκ. κεφάλαια στην περίπτωση που θα απορροφούσε το μη προβληματικό χαρτοφυλάκιο του καλού Συνεργατισμού.

Η μεγάλη διαφορά των εκτιμήσεων που προέκυπτε μεταξύ της ΗΒ και της ΚΤ, του υπουργείο οικονομικών  και της ΣΚΤ από την άλλη, ήταν γιατί η Ελληνική Τράπεζα θεωρούσε ότι είχε εντοπίσει εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στο χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων της ΣΚΤ, που κατά την ίδια, ήταν θέμα χρόνου να περάσουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων.

Με βάση τις εξελίξεις που  εκτυλίχθηκαν χθες φαίνεται ότι η ΗΒ  διαφοροποίησε την αρχική της προσέγγιση σε σχέση με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί γεγονός το οποίο ήταν καθοριστικό ως προς την πρόθεση της να υποβάλει δεσμευτική πρόταση.

Στους διεκδικητές και το Apollo

Εντάθηκαν και χθες βράδυ οι πληροφορίες που φέρουν το επενδυτικό ταμείο  Αpollo να προσανατολίζεται στην υποβολή δεσμευτικής πρότασης  για εξαγορά του Συνεργατισμού.

Οι πληροφορίες όμως είναι διιστάμενες και οι προθέσεις του αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. Το Apollo πιθανόν να επανέλθει με πρόταση για πλήρη έλεγχο του Συνεργατισμού, καλύπτοντας κεφαλαιακές ανάγκες μέχρι και €820 εκ. ή θα υποβάλει δεσμευτική πρόταση μόνο για το καλό μέρος του Συνεργατισμού.

Στην εξίσωση της συμμετοχής επενδυτικών ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ  έχουν μπει το το Αtlas Merchant Capital και το J.C.Flowers.

Τα εν λόγω  επενδυτικά ταμεία φέρονταν ότι θα υπέβαλλαν κοινή πρόταση προς το ΔΣ της Ελληνικής για διεκδίκηση του 51% του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που θα εκδώσει  η Τράπεζα, στο πλαίσιο της κάλυψης των  κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την εξαγορά του «καλού» Συνεργατισμού.

Πανοποιότυπη είναι και η πρόταση που ενδεχομένως να υποβάλει και το επενδυτικό ταμείο Lone Star το οποίο ενθαρρύνεται από το μεγαλομέτοχο της Ελληνικής, Third Point.

Αν και η λήξη της διαδικασίας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προτάσεων προς τη ΣΚΤ διαμηνύεται από τους εμπλεκόμενους ότι εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέραν των τεσσάρων εν δυνάμει υποψηφίων επενδυτικών ταμείων που συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς για τη ΣΚΤ, δηλαδή τo Apollo,το Lone Star, το Αtlas Merchant Capital και το J.C.Flowers, προστέθηκαν στον περίγυρο τις τελευταίες μέρες ακόμη δύο μεγάλοι και γνωστοί επενδυτές.

Πρόκειται για τη γνωστή στην Κύπρο εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Pimco και το επενδυτικό ταμείο Nomura.

Του Λεύκου Χρίστου