You are here

Προαγωγές και πλήρωση σημαντικών θέσεων στην ΚΤ

10/09/2019 06:57

Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν όλα τα σκέλη της έκθεσης των διεθνών εμπειρογνωμόνων για την πλήρη αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η υλοποίηση της οποίας εκκρεμεί από το τέλος του 2015.

Το ΔΣ της ΚΤ φιλοδοξεί παράλληλα ότι εντός τεσσάρων μηνών και πριν εκπνεύσει το 2019, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις και προαγωγές για την πλήρωση σημαντικών διευθυντικών θέσεων που συνεχίζουν να είναι κενές και να προκαλούν λειτουργικά προβλήματα στην εποπτική αρχή. 

Η νέα οργανική δομή της Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασιστεί να γίνει τον Φεβρουάριο του 2016 μετά που η σχετική έκθεση των εμπειρογνωμόνων είχε εγκριθεί από το τότε ΔΣ περί τα τέλη του 2015, στη βάση των εισηγήσεων των εξωτερικών συμβούλων Roland Berger και του γραφείου διαχείρισης του έργου για την αναδιοργάνωση της ΚΤΚ.

Ωστόσο, η υλοποίηση της άργησε και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μόλις περίπου τρείς μήνες πριν, όταν συμπληρώθηκε η σύνθεση του νέου ΔΣ, διορίστηκε ο νέος διοικητής της ΚΤ και οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι.

Με τους διορισμούς αυτούς στελεχώθηκε επαρκώς και η επιτροπή προσωπικού η οποία επιλαμβάνεται θεμάτων διορισμών και προαγωγών.

Η επιτροπή προσωπικού αποτελείται από τον διοικητή Κωνσταντίνου Ηροδότου, τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους Σταύρο Αγρότη και Μαρία Ηρακλέους καθώς επίσης και από τους δύο μη εκτελεστικούς Σταύρο Ευαγόρου και Γιάννο Χαριλάου.

Τον περασμένο Μάιο έγιναν 43 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στους οποίους περιλαμβάνονταν και 11 υφιστάμενοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν καθεστώς αορίστου χρόνου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τώρα και οι διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων σε διευθύνσεις, τμήματα και υπηρεσίες και όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτερο στέλεχος της ΚΤ, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προαγωγές περί τα τέλη ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των διευθυντικών θέσεων που χηρεύουν είναι αυτή του ανώτερου διευθυντή εποπτείας, της διεύθυνσης εποπτείας, του τμήματος επιτόπιου ελέγχου και λειτουργιών εκτός ΕΕΜ και του τμήματος  οριζόντιων εποπτικών λειτουργιών.

Κενή πρόκειται να μείνει και η θέση του διευθυντή πληροφορικής καθώς, ο υφιστάμενος διευθυντής αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να αφυπηρετήσει πρόωρα.

Κενές παραμένουν οι θέσεις του ανώτερου διευθυντή εργασιών του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών και του γραφείου διαχείρισης κινδύνων.

Σημειώνεται ότι κάποιες ανώτερες διευθυντικές θέσεις όπως είναι αυτή του διευθυντή εποπτείας είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Θα μπορούν δηλαδή να τη διεκδικήσουν άτομα εντός και εκτός Κεντρικής Τράπεζας.

Η απόφαση του νέου διοικητή της ΚΤ είναι όπως η διεύθυνση εποπτείας ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μηχανισμούς καθώς, πέραν από τον εποπτικό της ρόλο, έχει υπό την αρμοδιότητα της και την πρόληψη του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η νέα διοίκηση, όπως επεσήμαναν στη StockWatch στελέχη της εποπτικής αρχής, προσβλέπει εντός του έτους να ολοκληρώσει και την αναδιοργάνωση της ΚΤ της οποίας η βασική οργανωτική δομή δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Και αυτό, όπως σημείωναν, παρόλες τις σημαντικές αλλαγές στην αποστολή και το πεδίο δράσης της ΚΤ οι οποίες εφαρμόστηκαν ως αποτέλεσμα της προσχώρησης στο Ευρωσύστημα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό το 2008 και 2014, αντίστοιχα.

Του Λεύκου Χρίστου