You are here

Προειδοποιεί για εκποιήσεις ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης

07/12/2018 13:53

Τους δανειολήπτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου Εστία, να ετοιμαστούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο Εστία, καλεί ο Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργίου, προειδοποιώντας παράλληλα όσους δεν επιδείξουν το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας ή δεν ενδιαφερθούν, ότι «ο Οργανισμός δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη χρήση των πιο αποτελεσματικών νομικών εργαλείων, τα οποία περιλαμβάνουν και εκποιήσεις».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι με την ένταξη των δανειοληπτών του ΟΧΣ στο ΕΣΤΙΑ, θα επιτρέψει την απελευθέρωση των σημαντικών κεφαλαίων του Οργανισμού που είναι δεσμευμένα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
 
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου καλεί τους δανειολήπτες του Οργανισμού «όπως συνεργαστούν για αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος, είτε μέσω του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, εφόσον πληρούν τα κριτήριά του, είτε μέσω των υπόλοιπων εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός» και τονίζει ότι «μέχρι το τέλος του 2019, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το έργο αυτό».   
 
Αναφέροντας ότι ο ΟΧΣ από ιδρύσεώς του μέχρι και πολύ πρόσφατα, χρηματοδοτούσε αποκλειστικά πρώτη κατοικία και, ως εκ τούτου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του αφορούν αποκλειστικά πρώτη κατοικία, ο κ. Γεωργίου εκφράζει την εκτίμηση πως «η συντριπτική πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού, πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ». 
 
Σε σχέση με τα σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα για τον Οργανισμό από τη συμμετοχή του στο ΕΣΤΙΑ, ο Διευθυντής του ΟΧΣ τονίζει πως ο Οργανισμός έχει δεσμευμένα σημαντικά κεφάλαια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με την ένταξη των δανειοληπτών του στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, θα επιτρέψει την απελευθέρωση αυτών των κεφαλαίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή υποστήριξη του αναπτυξιακού του προγράμματος, καθώς και για την κάλυψη κεφαλαιουχικών απαιτήσεων, που θα προκύψουν τα αμέσως επόμενα χρόνια με την εφαρμογή νέων κανόνων στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης.
 
Αναφέρει, ωστόσο, ότι η ένταξη των δανειοληπτών στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα φέρει μαζί της και διαγραφές χρεών, οι οποίες όμως δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, «να υπερβούν τις υφιστάμενες προβλέψεις».
 
Πλεονεκτήματα από συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ

Αναφορικά με τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δανειολήπτες σε σχέση με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ οι δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση, εφόσον κριθούν επιλέξιμοι για ένταξη στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, θα έχουν το πλεονέκτημα της αποπληρωμής του 1/3 του δανείου τους από το κράτος, εφόσον οι ίδιοι αναλάβουν την ευθύνη για την αποπληρωμή των υπόλοιπων 2/3 του δανείου τους. 
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι με την ένταξή τους στο Σχέδιο, το ποσό του δανείου που υπερβαίνει την αξία της υποθήκης θα τεθεί στην άκρη και θα διαγραφεί, εφόσον οι δανειολήπτες εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και το ελάχιστο ποσό που θα τεθεί στην άκρη προς διαγραφή, για όλους τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ, θα είναι το 5% του δανείου. 
 
Με τον μηχανισμό αυτό, οι δανειολήπτες θα μπορούν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή του δανείου τους με τη στήριξη του κράτους και να προστατεύσουν την κατοικία τους, προσθέτει.  
 
Ως πρώτο παράδειγμα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε την περίπτωση που η εκτιμημένη αξία της κατοικίας είναι €150.000 και το υπόλοιπο του δανείου €100.000.  Το ποσό των €5.000 (5% του δανείου) θα τεθεί προς διαγραφή από τον Οργανισμό και από το υπόλοιπο   ποσό των  €95.000 το  1/3,  €32.000 περίπου, θα αποπληρωθεί από το κράτος παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής από τον δανειολήπτη των υπόλοιπων 2/3, δηλαδή των €63.000 περίπου.
 
Αναφερόμενος σε δεύτερο παράδειγμα, ο κ. Γεωργίου αναφέρει ότι όταν η αξία της κατοικίας ανέρχεται σε €150.000 και το υπόλοιπο του δανείου σε €180.000, το ποσό των €30.000 θα τεθεί προς διαγραφή από τον Οργανισμό και το ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί περιορίζεται στις €150.000, όση είναι η αξία της υποθηκευμένης κατοικίας. 
 
Σημειώνει ότι από το ποσό αυτό, το 1/3, δηλαδή οι €50.000, θα αποπληρωθούν από το κράτος παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής από τον δανειολήπτη των υπόλοιπων 2/3, δηλαδή των €100.000.
 
Μη βιώσιμοι δανειολήπτες

Όσον αφορά στους δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση για το ΕΣΤΙΑ και θα αξιολογηθούν ως μη βιώσιμοι, ο κ. Γεωργίου είπε ότι για τους δανειολήπτες αυτούς, θα υπάρξει ειδική διευθέτηση σύμφωνα με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και οι αιτήσεις τους, με όλα τα δικαιολογητικά, θα διαβιβαστούν, μέσω του Φορέα υλοποίησης του Σχεδίου, σε ειδική Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών για αξιολόγηση. 
 
«Προς τούτο, είναι σημαντικό οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου, να υποβάλουν αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πληροφορίες, ανεξάρτητα αν θα κριθούν βιώσιμοι ή μη βιώσιμοι, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να μελετηθούν ενδεχομένως άλλες λύσεις για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.
 
Αναβαθμίζονται οι πιέσεις στους δανειολήπτες

Αναφορικά με το γιατί ο οργανισμός αναβαθμίζει την πίεση για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι με το ξέσπασμα της κρίσης το 2013 και λαμβάνοντας υπόψη πως οι δανειολήπτες του Οργανισμού, που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, πλήγηκαν αναλογικά πολύ περισσότερο από άλλες τάξεις, και το γεγονός ότι τα δάνεια αφορούσαν πρώτη κατοικία, επιδείχθηκε ευαισθησία στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τάξεις αυτές των συμπολιτών μας και, προς τούτο, ο Οργανισμός προέβαινε σε ρυθμίσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, μέχρι να τους δοθεί χρόνος ανασύνταξής τους για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων.
 
Μετά από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση της ανεργίας που έφερε μαζί της η ανάπτυξη που σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, θεωρούμε πως επήλθε ο χρόνος για την οριστική επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι ενόψει της επικείμενης υλοποίησης της τραπεζικής ένωσης, η υποχρέωσή μας για την ουσιαστική εξάλειψη του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα και, ως εκ τούτου, ο Οργανισμός, εκ των πραγμάτων, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει και να εφαρμόσει πιο δυναμικά και αποτελεσματικά μέτρα για επίλυση του θέματος.