You are here

Προειδοποιεί για Εστία 2 το ΔΝΤ

11/12/2019 07:17

Την ανάγκη στενής παρακολούθησης του σχεδίου Εστία για την πρόληψη πιθανής κατάχρησης υπογραμμίζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο για ευπαθείς ομάδες.

Σε έκθεση του για την Κύπρο, σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη επανεξέταση της επιλεξιμότητας των δανειοληπτών και προειδοποιεί κατά της προσφοράς νέων σχεδίων σε ευπαθείς δανειολήπτες.

Ως γνωστό, μέχρι σήμερα, μόλις το 10% των δανειοληπτών έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο σχέδιο, που προνοεί την πληρωμή του ενός τρίτου της δόσης των δανείων από τους φορολογούμενους.

Κατά τα πρώτα στάδια της εφαρμογής του σχεδίου Εστία, η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφοράς νέου σχεδίου σε ευπαθείς ομάδες, όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οποιαδήποτε συμπληρωματικά σχέδια για ευπαθείς δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια θεωρούνται μη βιώσιμα από το Εστία θα πρέπει να εξασφαλίσουν περαιτέρω κατανομή των βαρών.

«Οποιοδήποτε πρόσθετο νέο σύστημα (π.χ. σύστημα ενοικίασης-αγοράς ή επεκταθείσα επιδότηση στέγασης) πρέπει να είναι καλά στοχευμένο. Πριν από την εφαρμογή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης ανάλυση κόστους-οφέλους λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με την επιδότηση ενοικίασης, το κόστος υλοποίησης και τις συνέπειες του ηθικού κινδύνου», αναφέρεται.

«Η ελαχιστοποίηση των κινδύνων ηθικού κινδύνου που ενυπάρχει στο σχέδιο Εστία είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι δεν καλούνται να επιδοτήσουν τα άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποθήκες τους», τονίζει το ΔΝΤ.

Στην έκθεση του το ταμείο επισημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει τα πρόσφατα οφέλη, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μακροοικονομική σταθερότητα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόζουν σταθερά τα τροποποιημένα νομικά εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δημιουργία αποθεμάτων κεφαλαίου, τη μείωση των κινδύνων για τη διατηρησιμότητα του χρέους και την ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης με την αυστηρή πειθαρχία στις δαπάνες και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών και την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Της Γεωργίας Χαννή