You are here

Προετοιμάζει για μεγάλες αλλαγές η Τρ. Κύπρου

23/02/2018 06:34

Για τις μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν από την ψηφιοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος και τις ενέργειες που γίνονται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ετοιμάζει το προσωπικό της η Τρ. Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται ότι έχει βάλει για τα καλά πλώρη προς τη ψηφιοποίηση του τρόπου εκτέλεσης τραπεζικών εργασιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εσωτερική λειτουργία της Τράπεζας.

Η πορεία της τράπεζας προς την ψηφιοποίηση καθώς και η μεγάλη έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο θέμα, ως κομμάτι της μετεξέλιξης της τράπεζας και της συνέχισης της ύπαρξης της, ξεδιπλώνεται σε ένα 25λεπτο ντοκιμαντέρ το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στο προσωπικό.

Η παρουσίαση έγινε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 στο πλαίσιο των προσπαθειών για αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του προσωπικού, που προς το παρόν έχει παγώσει λόγω αντιδράσεων από τη συντεχνία.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μια αναδρομή στα γεγονότα του 2013, του κουρέματος, της κλειστής περιόδου των τραπεζών και της συγχώνευσης της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεων ανώτερων και ανώτατων στελεχών της τράπεζας και φτάνει σταδιακά στα σημερινά δεδομένα και στη βελτιωμένη θέση της τράπεζας.

Για πρώτη φορά, παρέχεται μια εικόνα για το πώς βίωσε τα γεγονότα το προσωπικό, με αναφορές στη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στις ενέργειες που έγιναν το 2014 με την αλλαγή της ηγεσίας της τράπεζας και τη νέα οργανωτική δομή υπό τον John P. Hourican, αλλά και στις δύσκολες αποφάσεις που οδήγησαν στη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 35% και στο κλείσιμο 70 εκ των συνολικά 203 υποκαταστημάτων που είχε η τράπεζα.

Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικές εξελίξεις για την τράπεζα, όπως η σταδιακή μείωση του ELA που το 2013 έφτανε στα €11,4 δισ. και η εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Με αυτή την αναδρομή η τράπεζα φαίνεται να αποτίνει φόρο τιμής στους εργαζομένους τους οποίους καλεί παράλληλα, να συμβάλουν και στη μετέπειτα πορεία της.

Η τράπεζα φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για σημαντικές αλλαγές που αποτελούν το επόμενο βήμα προς αποφυγή της μοίρας που είχαν μεγάλοι οργανισμοί οι οποίοι δεν ακολούθησαν τα καλέσματα της εποχής προς τον εκσυγχρονισμό τους.

Στην «νέα» Τράπεζα Κύπρου, όπως την οραματίζονται τα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού, περιγράφονται δυνατότητες που θα παρέχονται τόσο σε πελάτες όσο και στο προσωπικό, όπως υπηρεσίες όλο το 24ωρο, τεχνολογική υποστήριξη, ευελιξία στον τρόπο εργασίας.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια να καθησυχαστούν ανησυχίες που ενδεχομένως να απασχολούν τους εργαζομένους σε σχέση με την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας.

Το φιλμάκι, που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να παρουσιαστεί στο προσωπικό, η πορεία προς την ψηφιοποίηση, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Της Μαρίας Χαμπή