You are here

Πρόοδος τραπεζών στις πολιτικές για ξέπλυμα

16/12/2021 07:27

Την πρόοδο του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην εφαρμογή προηγμένων κανονισμών συμμόρφωσης και μεταρρυθμιστικών πολιτικών που καταπολεμούν το ξέπλυμα χρήματος και άλλο οικονομικό έγκλημα, επεσήμανε ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου. 

Ο σύνδεσμος τονίζει ότι μια «επανάσταση στην τραπεζική κουλτούρα και διαδικασίες» από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 μείωσε την έκθεση των τραπεζών σε δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου, ελαχιστοποίησε την εξάρτηση από τρίτους και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη δραστηριότητα εταιρειών κέλυφος. Η πρόοδός της έχει αναγνωριστεί ευρέως, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με τέσσερις ανταποκρίτριες τράπεζες εκκαθάρισης σε δολάρια ΗΠΑ να λειτουργούν πλέον στην Κύπρο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, Cyprus: Cementing A Culture of Compliance, ο Craig Saperstein, συνεργάτης στο Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP και συντονιστής πάνελ, είπε ότι είχε ενημερωθεί από το προσωπικό του Κογκρέσου των ΗΠΑ που εκπόνησε μεταρρυθμίσεις στους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML), ότι το παράδειγμα της Κύπρου επηρέασε τη δουλειά τους. 

Ο Μάριος Σκανδάλης, Διευθυντής Συμμόρφωσης, Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε στην εκπομπή: «Μετά την κρίση του 2013, έπρεπε να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Κύπρο. Διαφορετικά, θα είχε τελειώσει το παιχνίδι για την κυπριακή οικονομία. Αντί να συμμορφωνόμαστε με τις απλές ρυθμιστικές υποχρεώσεις, ασχοληθήκαμε ενεργά με τον εντοπισμό σημείων αναφοράς διεθνούς αριστείας και την ενσωμάτωσή τους στο επιχειρησιακό μας πλαίσιο».

«Αν θέλετε να ανακτήσετε την αξιοπιστία σας, δεν αρκεί απλώς να συμμορφώνεστε με το νόμο. Πρέπει να δείξετε ότι είστε έτοιμοι, ικανοί και δεσμευμένοι να κάνετε το επιπλέον μίλι ως αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα. Με χαρά χύσαμε αίμα στην Κύπρο. Το είδαμε ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη δικαιοδοσία».

Ο Ματθαίος Χαραλαμπίδης, Chief Compliance Officer και Υπεύθυνος Συμμόρφωσης για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Ελληνική Τράπεζα δήλωσε: «Η Κύπρος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πρόοδό της στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των τραπεζών εκκαθάρισης σε δολάρια ΗΠΑ που λειτουργούν στην Κύπρο αυξήθηκε από μία σε τέσσερις τα τελευταία χρόνια και οι προσπάθειες της Κύπρου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν επαινεθεί από τον Βοηθό Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας Μάρσαλ Μπίλινγκσλι και την Μαξίν Γουότερς, Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσο.

Ο Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ACB) πρόσθεσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμετέχουμε σε αυτές τις ευκαιρίες για να πούμε στο παγκόσμιο κοινό για τη συνολική προσπάθεια μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η ACB και οι τράπεζες μέλη της. Αυτές οι προσπάθειες βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ακριβή εντύπωση για τις αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια».

Ο Δρ Χάρης Πουαγκαέ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, εξήγησε ότι η πανδημία δεν ήταν μεγάλο εμπόδιο στην οικονομική και κανονιστική πρόοδο στην Κύπρο και ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να υιοθετεί τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Αυτός είπε: «Παρά την COVID, συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για την απομάκρυνση του κινδύνου και τη βελτίωση των ισολογισμών της τράπεζάς μας, εκτός από την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και τη μείωση των επισφαλών δανείων. Η ανεργία έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 7% και η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας».

Της Γεωργίας Χαννή