You are here

Προς σύσταση «κακής» τράπεζας για τα Covid ΜΕΔ

27/07/2020 07:17

Ωριμάζουν οι σκέψεις και οι προθέσεις στο υπουργείο οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των προβληματικών δανείων (bad bank) που θα προκύψουν μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή συνάδει και με τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στην Φρανκφούρτη καθώς παρόμοια λύση προκρίνεται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια τα οποία δυνητικά μπορεί να φτάσουν για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των επιπτώσεων στην οικονομία, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας που έχουν γνώση του αντικειμένου, επιβεβαίωσαν στη StockWatch τη διενέργεια ασκήσεων επί χάρτου, ώστε, όπως τόνισαν, οι δύο αρχές να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο, κατά την εκτίμηση τους, δεν πρέπει να θεωρείται απόμακρο.

«Στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερο λόγο ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τη λύση της «κακής τράπεζας» λόγω του ψηλού ποσοστού προβληματικών δανείων και της εξάρτησης από τον τουρισμό», επισημαίνει με δηλώσεις του στη StockWatch ο Γιώργος Συρίχας, οικονομολόγος στο κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέως εκτελεστικός σύμβουλος στην ΚΤ.

Το εγχείρημα έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ για στήριξη της οικονομίας με την επιδότηση επιχειρήσεων και ειδικότερα των ξενοδοχειακών μονάδων, πλείστες εκ των οποίων παραμένουν κλειστές, λόγω της δραματικής μείωσης των αφίξεων.

Επιπρόσθετα, το υπ. οικονομικών και οι εποπτικές αρχές, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους και για το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών έχει αξιοποιήσει το εργαλείο της αναστολής δόσεων με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα €11,7 δισ. Οι οικονομολόγοι προβληματίζονται για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών όταν λήξει η αναστολή των δόσεων.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, μιλώντας στη StockWatch, τόνισε ότι οι ασκήσεις επί χάρτου είναι επιβεβλημένες για να υπάρξει ετοιμότητα από πλευράς αρμοδίων αρχών καθώς, όπως σημείωσε, «είναι πρόδηλο ότι μετά το πέρας του μορατόριουμ μη αποπληρωμής δόσεων, θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια». 

Όπως είχε γράψει η StockWatch τον Απρίλιο, η ΚΤ είχε ζητήσει συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη σύσταση μίας εθνικής εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Ο κ. Συρίχας εκτιμά ότι η λύση της «κακής τράπεζας» είτε σε πανευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο, κρίνεται μάλλον ως αναπόφευκτη, κατά την έκφραση του.

«Ειδικότερα για την Κύπρο είναι μία λύση η οποία έπρεπε να είχε επιδιωχθεί εδώ και αρκετό καιρό», παρατήρησε.

Ο Μάριος Κληρίδης διατυπώνει τη θέση ότι η «κακή» αυτή τράπεζα θα μπορεί να πάρει την επωνυμία «Covid Bank», εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να διοχετευτούν σε αυτήν τα παλαιότερα ΜΕΔ, αλλά αυτά τα οποία θα προκύψουν μετά το μορατόριουμ αναστολής των δόσεων.

Διάχυτη είναι η θέση των δύο οικονομολόγων ότι η μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, Αsset Management Companies, (ΑMCs) που αγοράζει από τις τράπεζες τα προβληματικά τους δάνεια και αναλαμβάνουν την παρακολούθηση της είσπραξης τους, δεν θα πρέπει να έχει μόνο κρατικό χαρακτήρα.

«Το θέμα της διακυβέρνησης της εν λόγω bad bank θα μπορεί να ξεπεραστεί και με τη συμμετοχή, πέραν του κράτους, ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι, όμως θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης», επισημαίνει ο κ. Συρίχας.

«Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τον φορολογούμενο πολίτη ο οποίος θα κληθεί εκ νέου να επιχορηγήσει τη συμμετοχή του κράτους σε μία τέτοια εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων», παρατήρησε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος θεωρεί ως απαραίτητη τη συμμετοχών ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν, όπως είπε, τη διαχείριση της «κακής» τράπεζας και όχι το κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως πληροφορείται η StockWatch, είναι και οι προθέσεις τουλάχιστον του υπουργείου, το οποίο ενδεχομένως να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την ΚΕΔΙΠΕΣ ως όχημα δεδομένου ότι θα αλλάξει το νομικό της καθεστώς, κάτι το οποίο θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ.

«Δεν υποτιμώ τα δύσκολα ερωτήματα που θα προκύψουν σε σχέση με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη σύσταση μίας τέτοιας οντότητας, τόσο από το κράτος, όσο και από τους ιδιώτες και τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η πανδημία θα επιδεινώσει το πρόβλημα των ΜΕΔ, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Υπό αυτές τις συνθήκες η δημιουργία ‘κακής’ τράπεζας ίσως να είναι μονόδρομος», υποστήριξε ο κ. Συρίχας.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε προτείνει στην Κομισιόν τη δημιουργία κακής τράπεζας (bad bank), για να υπάρξει ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια που θα «φουντώσουν» εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η ΕΕ διατηρεί πάντως κάποιες επιφυλάξεις, για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρας στην Ευρώπη φαίνεται να στηρίζει τις προθέσεις της ΕΚΤ.

Στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών υπάρχουν σήμερα πέραν των €700 δισ. σε ΜΕΔ.

Η Κύπρος διατηρεί περίπου €9 δισ. κόκκινα δάνεια και η Ελλάδα €68 δισ.

Του Λεύκου Χρίστου