You are here

Προσδοκίες για έγκριση εξαγοράς Εθνικής από AstroBank

10/08/2020 06:55

Σε καλό δρόμο φαίνεται να μπαίνει τελικά μετά από οκτώ μήνες δυστοκίας, η διαδικασία εποπτικής έγκρισης της συμφωνίας για την εξαγορά των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου από την AstroBank.

H διαδικασία εξέτασης της συμφωνίας μεταξύ AstroBank και Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ειδικότερα μετά που η τράπεζα ενίσχυσε την αρχική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (€40 εκ.) με άλλα επιπρόσθετα €20 εκ. βάσει συστάσεων της εγχώριας εποπτικής αρχής.

Στην ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €20 εκ. συνέβαλε, όπως πληροφορούμαστε, ομάδα επενδυτών από τον Λίβανο, πέραν της οικογένειας Sehnaoui που είναι οι ιδιοκτήτες της AstroBank.

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα ευθύς μετά τη συμφωνία μεταξύ AstroBank και Εθνικής Τράπεζας, η πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε υποστηριχθεί με περαιτέρω κεφάλαια από τους υφιστάμενους μετόχους και κυρίως από τα μέλη της οικογένειας Sehnaoui.

Η οικογένεια Sehnaoui ήταν από τους μεγαλύτερους μετόχους της USB πριν αυτή απορροφηθεί από την AstroBank τον Ιανουάριο του 2019.

«Η διαδικασία εξέτασης του deal μεταξύ AstroBank και Εθνικής Τράπεζας, συνεχίζεται κανονικά από τις εποπτικές αρχές», σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας.

«Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της AstroBank και των εποπτικών αρχών της ΚΤ και της ΕΚΤ γίνεται κανονικά,» δήλωσε στη StockWatch ο κ. Λοϊζίδης ο οποίος διευκρίνισε ότι η φονική έκρηξη στη Βηρυτό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την όλη διαδικασία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstroBank απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η αναβολή της συγχώνευσης της Arab Jordan Investment Bank (ΑJIB) από την AstroBank οφείλεται σε εντελώς άσχετο λόγο με την τράπεζα μας ή με τα τραγικά γεγονότα που συντάραξαν πριν από μία εβδομάδα τον Λίβανο».

Οι πληροφορίες φέρουν τις εποπτικές αρχές να θέλουν επιπρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας (fit and proper) των νέων μετόχων που συμμετέχουν στην επιπρόσθετη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου €20 εκ. της τράπεζας. Η πλειονότητα των νέων μετόχων κατάγεται από το Λίβανο.

Πηγή της ΚΤ ανέφερε στη StockWatch ότι τα μέλη της οικογένειας Sehnaoui που συμμετέχουν στα διοικητικά της τράπεζας έχουν αξιολογηθεί κατάλληλα σε δύο περιπτώσεις, με βάση τα κριτήρια του fit and proper που διενεργούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η AstroBank είχε ανακοινώσει την υπογραφή σύμβασης με την ΕΤΕ για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου 100% της θυγατρικής της στην Κύπρο, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στις 26 Νοεμβρίου του 2019.

Η συμφωνία συνεχίζει να τηρεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην αρχική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AstroBank συμμετείχε και το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ. Δεν έγινε γνωστό αν η ΕΤΥΚ συμμετέχει και στο πλαίσιο της νέας αύξησης κεφαλαίων της τράπεζας.

Στην περίπτωση που η ΚΤ δώσει την τελική έγκριση για την εξαγορά της θυγατρικής της ΕΤΕ το σύνολο ενεργητικού της AstroBank θα μεγαλώσει κατά 30% και θα φθάσει στα €2,9 δισ.

Οι μεικτές χορηγήσεις θα αυξηθούν σε €1,4 δισ. και οι καταθέσεις πελατών σε €2,6 δισ. (με στοιχεία ημερομηνίας 30/6/2019).

Η AstroBank διαθέτει σήμερα 16 καταστήματα και η Εθνική Τράπεζα της Κύπρου 10.

Του Λεύκου Χρίστου