You are here

Πρώτη νέων μετόχων στην Ελληνική

26/06/2019 06:59

Οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας, παλαιοί και νέοι, καλούνται σήμερα στις 11 πμ, να εγκρίνουν, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης, εννέα τροποποιήσεις του καταστατικού της εταιρείας, εκ των οποίων οι πιο βασικές, έχουν σχέση με τις διαδικασίες σύστασης του ΔΣ της τράπεζας.

Ενώπιον των μετόχων θα προταθούν, ουσιαστικά, εννέα ειδικά ψηφίσματα, που χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία 75% για να εγκριθούν.

Είναι η πρώτη φορά, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που οι πέντε μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής, τρείς παλαιοί και δύο νέοι, θα συναντηθούν στο πλαίσιο συνέλευσης.

Οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής είναι η Δήμητρα Επενδυτική, η Wargaming, η Poppy Sarl της Pimco, το Third Point και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q Financial Services.

Οι πέντε μεγαλομέτοχοι της ΗΒ, φαίνεται να ευνοούν σχεδόν στο σύνολο τους τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας.

Μία από τις πιο βασικές καταστατικές αλλαγές αφορά στον ορισμό του ανεξάρτητου μέλους του ΔΣ ο οποίος θα συνάδει με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της ΚΤ.  Μέχρι σήμερα, η Ελληνική δεν υιοθετούσε τον συγκεκριμένο κώδικα, με αποτέλεσμα τρεις της σύμβουλοι να θεωρούνται ανεξάρτητοι ενώ ήταν παράλληλα υπάλληλοι των μεγαλομετόχων.

Η άλλη σημαντική αλλαγή που θα επέλθει στο καταστατικό, είναι αυτή του κανονισμού 108, που προνοεί παραίτηση όλων των συμβούλων κάθε έτος «και, εάν είναι πρόθυμοι να ενεργούν, θα είναι επιλέξιμοι για επανεκλογή».

Μέχρι σήμερα το καταστατικό της τράπεζας προέβλεπε την παραίτηση του 1/3 των μελών του 13-μελούς ΔΣ.

Στο υφιστάμενο ΔΣ της Ελληνικής συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα δύο μόνο μεγαλομέτοχοι η Wargaming και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point.

Την περασμένη βδομάδα, εκπρόσωπος της Poppy Sarl, που είναι συνδεδεμένη με την Pimco, ο Kristofer Kraus, διορίστηκε στο ΔΣ και θα είναι επανεκλέξιμος κατά την ετήσια ΓΣ των μετόχων στις 24 Ιουλίου.

Ο κ. Kraus ήδη κρίθηκε κατάλληλος από την ΕΚΤ.

Στις 24 Ιουλίου, αναμένεται να γίνει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων κατά την οποία θα εκλεγούν νέα μέλη του ΔΣ της ΗΒ ενώ κάποια άλλα άτομα που συνεχίζουν να συμμετέχουν στα διοικητικά της τράπεζας, είναι πιθανόν να διεκδικήσουν επανεκλογή.

Στο ΔΣ της Ελληνικής η πλειοψηφία των συμβούλων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, βάσει του ορισμού ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Του Λεύκου Χρίστου