You are here

Προτρέχουν οι τράπεζες για το Εστία

16/10/2018 07:15

Οι τράπεζες σπεύδουν να εντάξουν με μεγάλη βιασύνη τους ευάλωτους και αφερέγγυους  δανειολήπτες τους στο πρόγραμμα  Εστία, πριν καν συζητηθεί το θέμα στο κοινοβούλιο.

Στην αγωνιώδη  προσπάθεια τους να μειώσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια από το χαρτοφυλάκιο τους και να επωφεληθούν από την κρατική χορηγία, λόγω και των ασφυκτικών  πιέσεων που υφίστανται από τις εποπτικές αρχές, οι τράπεζες κινούν  με ταχύτατους ρυθμούς τους μηχανισμούς τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το υπουργείο οικονομικών με επιστολή του τον περασμένο μήνα, κάλεσε τις τράπεζες, όσες επιθυμούν, να δηλώσουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου, αν θα ήθελαν να συμμετέχουν ή όχι  στο πρόγραμμα Εστία.

Η επιστολή του υπουργείο στάλθηκε την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ηθικό κίνδυνο που δημιουργεί η επιβράβευση των κακών χρεωστών.

Αν και το σχέδιο δεν έχει βρεθεί ακόμα ενώπιον του κοινοβουλίου, η κίνηση του υπουργείου  φαίνεται ότι ενεθάρρυνε κάποιες τράπεζες να επισπεύσουν τις εσωτερικές τους  διαδικασίες,  σχολίασαν  στην StockWatch στελέχη της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Η  BOCH έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε  περίπου 5 χιλ. ευάλωτους δανειολήπτες, κατά τη δική της αξιολόγηση, προτρέποντας τους να ενταχθούν στο σχέδιο.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ της  ΒΟCH,στο τέλος του  δεύτερου εξαμήνου ανερχόταν στα €7,9 δις και με το σχέδιο θα μειωθούν, σε βάθος χρόνου, τα ΜΕΔ κατά €950 εκ.

Στο σχέδιο Εστία, θα ενταχθεί και η Ελληνική Τράπεζα  της οποίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν €2.1 δισ.

Οι αρμόδιοι του υπουργείο οικονομικών σημείωσαν ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά που θα ανάψουν πράσινο φώς οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Κριτική στο σχέδιο άσκησε από το βήμα της βουλής τον Ιούλιο και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα από τότε.

Η εκτελεστική εξουσία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει  διεξοδικά  το νομοθετικό  σώμα δια του υπουργού οικονομικών, σε ότι αφορά τη δομή του σχεδίου, για το  ποιούς θα καλύπτει και ποια ενδεχομένως να είναι η επίπτωση στα δημοσιονομικά.

Σε αντίθεση με άλλα επιδόματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε νομοσχέδιο για το σχέδιο Εστία.  Η τύχη του θα κριθεί παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2019 στον οποίο έχουν ενσωματωθεί ετήσιες δαπάνες περίπου €30 εκ. για κάλυψη των δόσεων των αφερέγγυων δανειοληπτών.

Το  Εστία  αν εφαρμοστεί στην ολότητα του  εκτιμάται ότι θα έχει ένα κόστος για το κράτος και τον φορολογούμενο πολίτη  περίπου €800 εκ. σε βάθος 25 χρόνων.

Θα καλυφθούν δάνεια €3,4 δις που έλαβαν 15 χιλ. δανειολήπτες με οικογενειακά εισοδήματα μέχρι €50 χιλ., δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Θα καλύπτει δάνεια για πρώτη κατοικία με μέγιστη σημερινή αξία τις €350 χιλ.

Το επιτόκιο θα είναι χαμηλό και θα κυμαίνεται κοντά στο 2.5%. Η  δόση θα μειωθεί σημαντικά ανάλογα με την  κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους  των ευάλωτων δανειοληπτών καθώς, το κράτος δηλώνει ότι θα καταβάλλει το 1/3 των δόσεων , περιλαμβανομένων των τόκων.

Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι το σχέδιο Εστία αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  αφού  πέντε χρόνια μετά την τραπεζική κρίση, το σύστημα δεν κατάφερε να τιθασεύσει τα ΜΕΔ, το ποσοστό των οποίων παραμένει από τα πιο ψηλά στην Ευρώπη.

Αντίθετα, οι πλείστοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Εστία εμμέσως πλην σαφώς θα επιχορηγεί τις τράπεζες  αφού το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 των δόσεων των δανείων τη στιγμή που οι όροι με τους οποίους οι τράπεζες πωλούν πακέτα δανείων είναι δυσμενέστεροι από ότι το Εστία θα προσφέρει στις τράπεζες.

Του Λεύκου Χρίστου