You are here

Προβληματισμοί για συγχωνεύσεις τραπεζών

08/12/2021 07:21

Βάση στα σενάρια περαιτέρω συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, διαβλέπουν οικονομολόγοι, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμούς και κρούοντας ταυτόχρονα το καμπανάκι, για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στον απόηχο των αναφορών του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου στη Βουλή, με βάση τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ενοποίησης» του τραπεζικού τομέα, η StockWatch ζήτησε από οικονομολόγους να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Η Κεντρική να οδηγήσει στη νέα εποχή

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής αναφέρει στη StockWatch, ότι δυστυχώς εκλείπει η στρατηγική και το όραμα για ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνει ότι «μετά το αχρείαστο κούρεμα και την κατάρρευση της Λαϊκής και του Συνεργατισμού, οι τράπεζες δυστυχώς δεν μπόρεσαν 8 χρόνια μετά να βρουν τα πόδια τους – όπως ακριβώς κάποιοι προειδοποιούσαμε». «Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία και οι νέες μορφές χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης δίνουν σημαντικά - αν όχι καίρια- πλήγματα στον κλάδο», προσθέτει.

«Άρα περαιτέρω συρρίκνωση, εξαγορές και συγχωνεύσεις, παραμένουν πολύ πιθανά σενάρια σε ένα τραπεζικό κλάδο που απλά, δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όπως είναι δομημένος», αναφέρει, τονίζοντας πως «η Κεντρική Τράπεζα πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί, να ανασυνταχθεί και να οδηγήσει τον κλάδο στην νέα εποχή».

Κοινές υποδομές αντί συγχωνεύσεις

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, μιλώντας στη StockWatch, εκφράζει την άποψη ότι εάν από την ενοποίηση δημιουργηθούν τεράστιες τράπεζες, τότε θα είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο για την οικονομία, καθώς εάν κάποια τράπεζα παρουσιάσει πρόβλημα, αυτό θα μπορεί να μεταδοθεί στην οικονομία.

Στην Κύπρο, συνεχίζει, μπορεί να υπάρξει ενοποίηση εάν συγχωνευθούν μικρές τράπεζες, οι οποίες δεν θα έχουν προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα προέκρινε έναντι των συνενώσεων, είναι «για να κερδίσουν συνέργειες, να τους επιτρέπεται να έχουν κοινές υποδομές, όπως ηλεκτρονικά συστήματα».

«Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, γιατί εάν κάποιος έχει πρόβλημα, δεν θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι. Υπάρχει εξοικονόμηση κόστους και τεχνολογίας», επεσήμανε.

Δύσκολη υπόθεση οι συγχωνεύσεις

Ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται συχνά τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο - ή ακόμα και την ανάγκη - μείωσης του αριθμού των τραπεζών στην Κύπρο.

«Το βασικό επιχείρημα υπέρ αυτής της θέσης, είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Αυτό ενισχύεται από τις συνεχώς αυξανόμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών τραπεζών», σημειώνει.  

Ο κ. Κληρίδης υποστηρίζει ότι τα επιχειρήματα αυτά έχουν βάση. «Όμως, ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι ο αριθμός των τραπεζών είναι υπερβολικά μεγάλος, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η λύση είναι οι συγχωνεύσεις, όπως υποστηρίζουν αρκετοί εμπλεκόμενοι», υποδεικνύει.

Τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις «είναι δύσκολη υπόθεση, απορροφούν πολλή από την ενέργεια των εμπλεκόμενων οργανισμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές φορές τελικά αποτυγχάνουν».

Υπέβαλε επίσης τα εξής ερωτήματα: «Θέλουμε να συγχωνευτεί μια καλή μικρή τράπεζα με μια κακή μικρή τράπεζα; Θέλουμε μια καλή μικρή τράπεζα να απορροφηθεί από μια λιγότερο καλή μεγάλη τράπεζα; Θέλουμε να μείνουμε με δύο τράπεζες που να είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν (too big to fail);».

«Θα πρέπει να σκεφτούμε», σημειώνει, «ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του Κυπριακού τραπεζικού τομέα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Θα βοηθήσουν οι συγχωνεύσεις στην επίλυση αυτού του προβλήματος;».

Παράλληλα, υποδεικνύει ότι «πρέπει να σκεφτούμε το ζήτημα και από τη σκοπιά του ανταγωνισμού», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η λιανική τραπεζική κυριαρχείται από δύο τράπεζες.

«Αυτό ίσως να είναι λιγότερο υγιές από τον μεγάλο αριθμό τραπεζών. Ίσως η Κύπρος να χρειάζεται λιγότερες τράπεζες, όμως και οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερες επιλογές», κατέληξε.

Της Γεωργίας Χαννή