You are here

Προβληματισμός για τη διατήρηση ψηλών ΜΕΔ

14/03/2019 07:28

Σε ψηλά επίπεδα παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα παρά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον με τους οικονομολόγους να συνδέουν το όλο θέμα με τον ηθικό κίνδυνο που φέρνει το σχέδιο Εστία πριν καν να τεθεί σε εφαρμογή αλλά και τη δυσκολία στον χειρισμό όσων ΜΕΔ έχουν μείνει στο σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα ΜΕΔ τον Νοέμβριο παρουσίασαν αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου. Η μείωση Σεπτεμβρίου προέκυψε λόγω της συμπερίληψης της πράξης απορρόφησης του καλού μέρους της ΣΚΤ από την Ελληνική.

Τα ΜΕΔ τέλος Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά €91 εκ. στα €11112 εκ. από €11021 εκ. τον Σεπτέμβριο.  Τον Οκτώβριο, τα ΜΕΔ είχαν αυξηθεί κατά €87 εκ.

Τα ΜΕΔ των νοικοκυριών ανέρχονται στα €5353 εκ. και των επιχειρήσεων στα €5382 εκ.

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης αναφέρει ότι το ιδιαίτερα ψηλό ιδιωτικό χρέος, η κουλτούρα στρατηγικών κακοπληρωτών που ενθάρρυνε αρχικά η βουλή, οι καθυστερήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στις διαδικασίες, και η κακή εταιρική διακυβέρνηση που προκύπτει και λόγω της διασύνδεσης που υπάρχει με κόμματα ή συγκεκριμένους πολιτικούς, δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες για δραστική μείωση των ΜΕΔ εντός ή εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης διερωτάται «εάν η αύξηση (η ακόμα και η σταθεροποίηση) των ΜΕΔ είναι ένδειξη της επίδρασης του ηθικού κινδύνου που έφερε το σχέδιο Εστία».

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει ότι η αύξηση των ΜΕΔ πιθανόν να σχετίζεται με τις απόψεις του κοινού ότι θα επέλθουν αλλαγές και διεύρυνση του σχεδίου Εστία.  «Κάποιοι ενδεχομένως να μην πληρώνουν τις δόσεις τους αναμένοντας αλλαγές», επισημαίνει.

Ο κ. Κληρίδης παραδέχθηκε ωστόσο ότι φτάσαμε σε ένα «σημείο όπου τα ΜΕΔ που παραμένουν στο σύστημα είναι και τα πιο δύσκολα και προβληματικά δάνεια.

Της Γεωργίας Χαννή