You are here

Προβληματίζει ο νέος χάρτης των τραπεζών

20/08/2019 06:59

Κούρσα για δύο δείχνει ο νέος χάρτης στον τραπεζικό κλάδο με τους φορείς της αγοράς ωστόσο να εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τον βαθμό συγκέντρωσης που παρουσιάζει ο τομέας.

Το λουκέτο του Συνεργατισμού επέφερε μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη, με την Ελληνική και την Τρ. Κύπρου να είναι οι μόνοι μεγάλοι παίκτες στην αγορά ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν με μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά τα μεγέθη.

Αρκετές από τις μικρότερες τράπεζες διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και έχουν θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.  Οι προοπτικές επέκτασης τους, όμως, στη λιανική τραπεζική είναι περιορισμένες, καθώς η συγκεκριμένη αγορά παραμένει κορεσμένη και επικίνδυνη λόγω υπερδανεισμού. 

Κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες γεύονται, άλλωστε, τους καρπούς της επιλεκτικής και προσεγμένης ανάπτυξης σε υποτομείς του τραπεζικού τομέα με υψηλότερες απόδόσεις και λιγότερα ρίσκα, όπως η ιδιωτική τραπεζική ή τραπεζική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων πελατών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Τα δεδομένα που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch δείχνουν ότι δύο στους τρεις καταθέτες και ένας στους δύο δανειολήπτες είναι στις δύο μεγάλες τράπεζες, με τον ανταγωνισμό μεταξύ τους να παραμένει νωχελικός, λόγω των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν με τους ισολογισμούς τους αλλά και των ευρύτερων συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά.

Καταθέσεις

Αναφορικά με τις καταθέσεις, τα στοιχεία δείχνουν την κυριαρχία της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής και την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν.

Η Τράπεζα Κύπρου με καταθέσεις €16,8 δισ. κατέχει μερίδιο 35,19% και η Ελληνική με €14,7 δισ. 30,73%.

Σημαντικό μερίδιο 10,11% κατέχει και η Eurobank που κατάφερε το 2018 να ενισχύσει σημαντικά την καταθετική της βάση, κυρίως εν μέσω των εξελίξεων στον Συνεργατισμό.    

Το μερίδιο της Alpha Bank στις καταθέσεις ανέρχεται στο 4,62% και της RCB στο 4,46%.

Δάνεια

Αναφορικά με τα δάνεια, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ελέγχουν το 54,65% της αγοράς, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες περαιτέρω απομόχλευσης του ισολογισμού τους.

Το μερίδιο της Τρ. Κύπρου ανέρχεται στο 34,57% και της Ελληνικής στο 20,08%.

Σημαντικό μερίδιο 12,79% έχει και η RCB.

Προβληματισμός για υπερβολική συγκέντρωση

Η μεγάλη συγκέντρωση που παρατηρείται δημιουργεί προβληματισμό σε γνώστες της αγοράς .

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης εκφράζει ανησυχίες για τη μεγάλη συγκέντρωση σε δύο τραπεζικά ιδρύματα τόσο καταθέσεων όσο και δανείων.

«Η μεγάλη συγκέντρωση είναι κάτι που ενθαρρύνει η ΕΚΤ.  Ωστόσο εάν συμβεί κάτι δυσάρεστο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος τότε θα επηρεαστεί ολόκληρη η οικονομία με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες», τονίζει.

Μικτή εικόνα για κερδοφορία

Αναφορικά με την κερδοφορία των τραπεζών παρουσιάζεται μικτή εικόνα με κάποιες να καταγράφουν κέρδη και άλλες ζημιές.

Η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τις ζημιές της το 2018 στα €104 εκ. έναντι ζημιών €552 εκ. το 2017 ενώ η Ελληνική κατέγραψε κέρδη €319 εκ. λόγω του Συνεργατισμού από ζημιές €46 εκ. το 2017.

Κέρδη €42 εκ. σημείωσε το 2018 η Eurobank από €41 εκ. το 2017 ενώ τα κέρδη της RCB μειώθηκαν στα €76 εκ. από €97 εκ.

Αύξηση των κερδών της στα €10 εκ. από €5 εκ. πέτυχε η Astrobank.

Ζημιές καταγράφει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η Ancoria.

Σε σχέση με τους κεφαλαιακές δείκτες, οι τράπεζες πάνε καλά υπερβαίνοντας τους εποπτικούς στόχους.

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 για την Τρ. Κύπρου βρίσκεται στο 15,4% από 12,7% το 2017 και της Ελληνικής στο 18,4% από 13,8%. Ψηλό δείκτη έχει και η Eurobank (24,5%), η RCB (23,3%), η Εθνική Κύπρου (28,6%) και η Ancoria (37,7%).

Της Γεωργίας Χαννή