You are here

Προβληματίζει το πάντρεμα Eurobank - Ελληνικής

27/07/2021 07:13

Προβληματισμό προκαλεί στους οικονομολόγους το πάντρεμα της Eurobank με την Ελληνική τράπεζα, καθώς διαβλέπουν ότι θα προκύψουν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα μέσα από την απόκτηση του 9,9% του κεφαλαίου της Ελληνικής από τη Eurobank και την προοπτική περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης αναφέρει στη StockWatch ότι σε αυτήν την εξαγορά όπου η Eurobank είναι δραστηριοποιημένη στην Κύπρο υπάρχουν διάφορα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, κάποια θετικά για την Κύπρο και κάποια αρνητικά.

«Για να πάρεις πάνω από 10% χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ, η οποία δίνεται εάν κάποιος είναι fit and proper, όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που προκύπτουν στο πώς θα δουλέψει αυτός ο γάμος», υποστήριξε ο κ. Κληρίδης.

Θέματα ελέγχου και συμμαχιών

Σημείωσε ότι υπάρχει το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού και το εάν θα θέλει η Eurobank να μείνει στο 10% ή να αποκτήσει ποσοστό ελέγχου, προσθέτοντας πως εάν η Eurobank αποκτήσει πέραν του 30% της Ελληνικής, θα πρέπει να προβεί σε πρόταση για εξαγορά στο ΧΑΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Eurobank είχε πάντα το χαρακτηριστικό να μεγαλώνει μέσω εξαγορών. Σημείωσε πως οι μεγάλες τράπεζες ευνοούνται από την Ευρώπη, κάτι που είναι λάθος γιατί υποχρεώνονται να έχουν ψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

«Στο τέλος ίσως να είναι θετική κίνηση αλλά στο ενδιάμεσο, θα προκύψουν πολλά θέματα και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν οι συμμαχίες», ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης επισημαίνει ότι θα χρειαστεί και η συνεργασία των δύο εποπτικών αρχών.

Υποστήριξε ότι με βάση τις ακαδημαϊκές μελέτες περισσότερο από το 50% των εξαγορών, δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που είχαν θέσει, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προκύψουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης του πώς αποκτάται έλεγχος.

«Θα είναι δύσκολο το πάντρεμα της κουλτούρας των δύο τραπεζών λόγω του ότι η Eurobank δεν έχει ΕΤΥΚ, ενώ η Ελληνική έχει διάφορα θέματα με την ΕΤΥΚ. Αυτό ίσως να οδηγήσει την ΕΤΥΚ να διεισδύσει στη Eurobank», είπε.

Αλλαγές στο τραπεζικό σκηνικό

Ο κ. Κληρίδης υπέδειξε ότι οι επενδυτές που είχαν οι τράπεζες την εποχή της κρίσης, είχαν έρθει αρχικά με συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα επένδυσης, όχι μακροχρόνιο.

«Είχαμε και έχουμε στις τράπεζες επενδυτές όπως η EBRD. O σκοπός τους ήταν για να βοηθήσουν την οικονομία. Είχαμε επίσης άλλους επενδυτές σε αυτή τη φάση, που ήρθαν με σκοπό να ρισκάρουν κάποια χρήματα και εάν πετύχαιναν να φύγουν. Έχουμε ακόμα μέσα στις τράπεζες, επενδυτές όπως η Pimco με έναν δικό τους ορίζοντα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο τραπεζικό σκηνικό παρατηρούνται αλλαγές και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην Τρ. Πειραιώς, σημειώνοντας πως είχε υποχρεωθεί σαν μέρος της στήριξής που πήρε στη Ελλάδα ότι δεν θα μεγαλώσει την έκθεσή της στην Κύπρο και πως στις εκδόσεις μπήκαν ξένοι επενδυτές με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε Astrobank.

«Κάτι παρόμοιο είχαμε δει στην Development Bank όπου μπήκαν Έλληνες και κύπριοι, μετά αγοράστηκε από Λιβανέζο που δεν ενέκρινε η ΚΤ και μετά εισήλθαν νέα funds και η ΕΤΥΚ», εξηγεί.

Επενδύσεις συγκεκριμένου ορίζοντα

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης ανέφερε στη StockWatch ότι ταμεία όπως το επενδυτικό ταμείο Third Point, συνήθως πραγματοποιούν επενδύσεις με κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, κάτω από ειδικές συνθήκες και μετά αποχωρούν - είτε έχουν ζημιές είτε έχουν κέρδη - ενώ επαναξιολογούν συνεχώς τις προοπτικές.

«Είμαι μάλιστα σίγουρος ότι οι διαχειριστές του συγκεκριμένου ταμείου θα είναι βαθιά προβληματισμένοι, επειδή πραγματοποίησαν την επένδυση τους σε χρονική στιγμή υψηλής αβεβαιότητας και οικονομικής κρίσης, αλλά ακόμη και όταν η κρίση ξεπεράστηκε και η οικονομία ανέκαμψε, δεν κατάφεραν να αποκομίσουν οποιαδήποτε κέρδη - το αντίθετο μάλιστα», ανέφερε.

Υποστήριξε πως αυτό έχει να κάνει με τις ιδιομορφίες και τις μακροχρόνιες προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τοπικό χρηματιστήριο, το ότι η Κύπρος δεν έχει γίνει πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καθώς και μια γενικότερη αδυναμία των ευρύτερων θεσμών και ειδικότερα του θεσμού της δημόσιας εταιρείας.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η Eurobank από την πλευρά της, έχοντας ήδη σημαντική παρουσία στην Κύπρο και έχοντας μια στρατηγική περιφερειακής επέκτασης στις χώρες γύρω από την Ελλάδα, ίσως να εκτιμά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να «εκμεταλλευτεί» ή να «ξεκλειδώσει» την έκπτωση που παρουσιάζει η τιμή της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας ως προς την εσωτερική της λογιστική αξία, αν και όπως επεσήμανε, οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη σωρεία παραγόντων και όχι μόνο αυτού του είδους την έκπτωση που συχνά μπορεί να παρασύρει και να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

«Αν και είναι πολύ πρόωρο, πρέπει να σημειωθεί για παράδειγμα, ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών στην ίδια αγορά μπορεί να επιφέρουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας», ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης.

Επεσήμανε ωστόσο, πως κάποτε μια συγχώνευση μπορεί να προσκρούσει σε διαφορές κουλτούρας και νοοτροπίας μεταξύ δύο διαφορετικών οργανισμών. «Οι συγχωνεύσεις περιπλέκονται περαιτέρω όταν οι εταιρείες που προκύπτουν έχουν δεσπόζουσα σημασία για το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς, σε τομείς κάτω από αυστηρή εποπτεία (όπως τον τραπεζικό) και όταν υπάρχουν συνδικάτα που δεν επιτρέπουν εύκολα τις μειώσεις εξόδων προσωπικού».

Δηλαδή, είπε, «η αγορά μετοχών από την Eurobank αποτελεί μια στρατηγική κίνηση - ενδεχομένως σε περίοδο που να βόλευε την ίδια τη Eurobank σε σχέση με τα κεφάλαια της, τη ρευστότητα της και το πρόγραμμα επενδύσεων της», επισημαίνει.

Ο οικονομολόγος Σαββάκης Σαββίδης μιλώντας  στη StockWatch εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Ελληνική Τράπεζα υπήρχε πρόβλημα διοικητικής δομής το οποίο με τη συμμετοχή της Eurobank μπορεί είτε να εξισορροπηθεί ή ακόμη και να επιδεινωθεί.

«Ο κάθε επενδυτής έχει και τους δικούς του στόχους όταν επενδύσει οι οποίοι μπορεί να μην είναι γνωστοί. Κατά τη γνώμη μου οι πλείστοι μεγάλοι επενδυτές στις κυπριακές τράπεζες δεν προσελκύονται από την προοπτική της οικονομίας αλλά μάλλον, από τα υπερκέρδη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν λόγω των υπέρμετρων εξασφαλίσεων στα υπάρχοντα δάνεια», υποστήριξε.

Της Γεωργίας Χαννή