You are here

Ψάχνει νέες ισορροπίες ο Ηροδότου

20/05/2019 07:00

Καλύτερες ισορροπίες μεταξύ του υπερβολικού και του ανεπαρκούς ελέγχου των τραπεζών αναζητά ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, αναγνωρίζοντας τις λειτουργικές δυσκολίες που προκαλούν οι διαδικασίες των τραπεζών σε θέματα συμμόρφωσης.

Την αλλαγή στάσης της Κεντρικής σηματοδότησε σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στο ΚΕΒΕ, αποκαλύπτοντας ότι λόγω χρονοβόρων διαδικασιών φεύγουν εκτός Κύπρου νόμιμες συναλλαγές.

Υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι η προσπάθεια καταπολέμησης του παράνομου χρήματος, που επιβάλλεται, δεν θα πρέπει να επηρεάζει την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση τέτοιων συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηροδότου προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου ΚΤ και εγχώριων τραπεζών για να βρεθούν τρόποι επίσπευσης των διαδικασιών.

Οι πρωτοβουλίες Ηροδότου φαίνεται να ικανοποιούν τους τραπεζίτες, που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες εποπτικές πιέσεις στα θέματα συμμόρφωσης.

Στην προσπάθεια τους να συμβάλουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που υπήρχε διεθνώς σε βάρος της Κύπρου σε σχέση με θέματα διακίνησης παράνομου χρήματος, οι τράπεζες υιοθέτησαν και εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα συμμόρφωσης που επέβαλε η ΕΚΤ και ο ΕΕΜ.

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι διευθύνσεις συμμόρφωσης

Ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων εποπτικών κανόνων για το ξέπλυμα, τα τμήματα συμμόρφωσης τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών τραπεζών μεγεθύνθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι τράπεζες έκλεισαν χιλιάδες λογαριασμούς ξένων πελατών και περνούν από κόσκινο τους υπόλοιπους.

Τραπεζικοί λογαριασμοί έκλεισαν στην Τρ.Κύπρου και στην Ελληνική, όχι μόνο εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών μέτρων συμμόρφωσης τους αλλά και εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι εποπτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σε ρώσους ολιγάρχες, αρκετοί από τους οποίους είχαν παρουσία στην Κύπρο.

Ανώτερο στέλεχος της Τρ. Κύπρου ανέφερε στην StockWatch, ότι η διεύθυνση συμμόρφωσης της BOCH που μέχρι το 2013 είχε περίπου 30 λειτουργούς σήμερα, ο αριθμός αυτός, όπως είπε, ανέρχεται στους 53.

Είναι διάχυτη η άποψη ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι αυστηρά αλλά δεν πρέπει, πρόσθεσε, αυτό το γεγονός να καθιστά τα μέτρα αναποτελεσματικά.

Οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, αλλά σε αυτό θα βοηθήσει και η επιμόρφωση του προσωπικού και η τεχνολογική αναβάθμιση.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν πρέπει ο διαχειριστικός χρόνος για έλεγχο λογαριασμών να αυξάνει το κόστος των τραπεζών και ούτε να δημιουργούνται αρνητικές συνθήκες για να φεύγουν νόμιμες συναλλαγές.

Το θέμα δεν επηρεάζει μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρές τράπεζες.  Ο Γιώργος Άππιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της AstroBank, ανέφερε ότι τα 2013 εργάζονταν πέντε άτομα στη διεύθυνση συμμόρφωσης και σήμερα 13 άτομα.

«Από το 2013 μέχρι σήμερα οπόταν τα μέτρα συμμόρφωσης έγιναν πιο αυστηρά, η τράπεζα αποφάσισε και έκλεισε ένα ποσοστό περίπου 40%  τραπεζικών λογαριασμών διότι δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Άππιος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν να συμμορφωθούν όχι μόνο με εποπτικές υποδείξεις αλλά επιπρόσθετα και με τις οδηγίες ανταποκριτριών τραπεζών.

Πάντως, για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, οι οδηγίες είναι πολλές φορές πιο αυστηρές από τον ίδιο τον εγχώριο επόπτη ή ακόμη και τον ευρωπαϊκό επόπτη.

Οι τραπεζίτες σημειώνουν και την αναφορά του διοικητή της ΚΤ για την έναρξη συνεργασίας με άλλες ΚΤ και με τις εποπτικές αρχές για να ενισχυθούν οι τεχνοκρατικές δυνατότητες του συστήματος.

Στις τράπεζες επικρατεί ικανοποίηση για την αναγνώριση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο σύστημα από τις δαιδαλώδεις εποπτικές διαδικασίες.

Ο Χάρης Χαμπάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής της Eurobank, εξέφρασε την άποψη ότι ο διάλογος ΚΤ και τραπεζών επί του θέματος μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποφέρει.

Του Λεύκου Χρίστου