You are here

Ψαλίδι €7 δισ. στα ΜΕΔ αναμένει η Φρανκφούρτη

20/11/2019 07:12

Μείωση των ΜΕΔ κατά περίπου €7 δισ. αναμένει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, που εκτιμά ότι δίδεται επαρκές χρονικό περιθώριο για τις εγχώριες τράπεζες να πετύχουν τον εποπτικό στόχο.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αναμένει μείωση των ΜΕΔ από περίπου 30% του συνόλου των €34 δισ. που είναι σήμερα ή €10 δισ. σε περίπου 10%.

Η μείωση αντιστοιχεί με περίπου €7 δισ. και είναι αρκετά μεγάλη αλλά η Κεντρική Τράπεζα καθησύχασε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

Ο ΕΕΜ δεν αναμένει σε ένα χρόνο το ποσοστό των ΜΕΔ να υποχωρήσει από το 30% στο 10%, αλλά αναμένει ένα «αξιόπιστο μονοπάτι» μείωσης τους, είπε, σημειώνοντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όχι μόνο από τις μεγάλες αλλά και από τις μικρότερες τράπεζες.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την εποπτική αρχή αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν υιοθετεί πλέον την τακτική επιβολής αυστηρού χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένου ποσοστού μείωσης των ΜΕΔ, αλλά ενεργεί και προβαίνει σε συστάσεις προς τις εποπτευόμενες από την ίδια τράπεζες, με βάση τις τάσεις.

Στην Ελλάδα η αντίστοιχη στόχευση που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας για μείωση των ΜΕΔ έχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2021.

Η ΕΚΤ, όπως διαρρέει από τις εποπτικές αρχές, φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι κυπριακές αρχές και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ καθώς και στις πτυχές διοίκησης και εποπτείας από πλευράς ΚΤ, για εφαρμογή της στρατηγικής και των σχετικών νομοθετημάτων.

Την περασμένη βδομάδα τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτων που θα συμβάλει στην προώθηση των εκποιήσεων τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες αγοράς δανείων.

Στο σύνολο των €10 δισ. ΜΕΔ που υπάρχουν στο σύστημα η Τράπεζα Κύπρου έχει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις περίπου €4,3 δισ. και η Ελληνική €2,3 δισ. που αντιστοιχούν με περίπου τα δύο τρίτα των προβληματικών δανείων.

Η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να προσβλέπει στο δεύτερο project Helix της Τράπεζας Κύπρου, μέσω του οποίου η ΒΟCH στοχεύει να μειώσει σημαντικά τα προβληματικά της δάνεια.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του Helix 1 η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ κατά €2,7 δισ.

Σε ότι αφορά τα ΜΕΔ των μικρότερων τραπεζών ο διοικητής της ΚΤ έκρουσε χθες καμπανάκι υποδεικνύοντας τους ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουν χαράξει οι μεγαλύτερες τράπεζες, στη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Θεωρώ πως τώρα είναι η ώρα για τις μικρότερες τράπεζες να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν (τη μείωση των ΜΕΔ τους) μέσω των επιχειρηματικών τους πλάνων, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή μέτρων από τον επόπτη», σημείωσε ο διοικητής της ΚΤ, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τη λήψη μέτρων.

Στη μείωση των ΜΕΔ από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κατά τους τελευταίους 14 μήνες συνέβαλε και η πράξη απορρόφησης της πρώην ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα και η συνεπακόλουθη αυτόματη αφαίρεση €7 δισ. προβληματικών δανείων από το σύστημα, τα οποία μεταφέρθηκαν στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Μήνυμα στα κόμματα και καμπανάκι στις τράπεζες

Ο κ. Ηροδότου, φρόντισε χθες ενώπιον των ροταριανών να στείλει και μήνυμα προς κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα ότι «παρά την υπερβάλλουσα ρευστότητα και την πίεση στην κερδοφορία τους, οι τράπεζες δεν πρέπει να το παρακάνουν σε ότι αφορά την παραχώρηση δανείων» και προειδοποίησε:

 «Aν οι τράπεζες το παρακάνουν τότε είναι ευθύνη του επόπτη να αλλάξει τις εποπτικές απαιτήσεις. Και αν δούμε ότι ορισμένοι τομείς υπερθερμαίνονται και προκειμένου να αποφύγουμε μια κατάρα της χώρας μας, να πηγαίνει από φούσκα σε φούσκα, πρέπει να αρχίσουμε να εμποδίζουμε τις φούσκες όσο περισσότερο μπορούμε».

Σε ότι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης παραπόνων για τις εκποιήσεις τον οποίο ανέλαβε να ετοιμάσει η ΚΤ, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι σύντομα θα έχει το πράσινο φως από την ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ο διοικητής προσδοκά να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού στις 28 Νοεμβρίου όταν θα παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Η ΚΤ φαίνεται να εμφανίζεται απογοητευμένη σε ότι αφορά την πορεία του σχεδίου Εστία, για το οποίο όλοι έχουν επενδύσει μεγάλες προσδοκίες κυρίως σε ότι αφορά τη μείωση των ΜΕΔ.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, οι μέχρι σήμερα συμπληρωμένες αιτήσεις που έχουν φύγει από τα χέρια των τραπεζών και μεταφέρθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εργασίας ξεπέρασαν τις χίλιες αλλά υστερούν σημαντικά από τις 12 χιλιάδες που ήταν η αρχική στόχευση.

Του Λεύκου Χρίστου