You are here

Ψαλίδι στα καταθετικά επιτόκια της Τράπεζας Κύπρου

06/09/2019 13:38

Σημαντική μείωση στα καταθετικά επιτόκια θέτει από σήμερα σε εφαρμογή η Τρ. Κύπρου ακολουθώντας την κίνηση της Ελληνικής.

Για κάποια καταθετικά προϊόντα η μείωση είναι ουσιαστική όπως είναι το επιτόκιο για καταθέσεις 18 μηνών ενώ για άλλα προϊόντα δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας, για το προϊόν, e-fixed deposit 12 μηνών, το επιτόκιο είναι 0,25% για οποιοδήποτε ποσό ενώ προηγουμένως το επιτόκιο ήταν 0,35% για καταθέσεις μέχρι €50 χιλ. και 0,4% για καταθέσεις πάνω από €50 χιλ.

Σημαντική είναι και η μείωση του επιτοκίου για παιδικό αποταμιευτικό λογαριασμό στο 0,35% από 0,5% ενώ για τακτικό αποταμιευτικό λογαριασμό το επιτόκιο είναι 0,2% από 0,3%.

Για τα προϊόντα καταθέσεων από 1 μέχρι 6 μήνες, τα επιτόκια παραμένουν τα ίδια ενώ ίδια παραμένουν και τα επιτόκια για λογαριασμό προειδοποιήσεων 90 ημερών.

Η κίνηση της Τρ. Κύπρου ακολουθεί την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια για μεγάλους καταθέτες κυρίως ημικρατικούς οργανισμούς. Η σημερινή ανακοίνωση των νέων επιτοκίων της Τράπεζας δεν αναφέρεται ρητώς σε λογαριασμούς μεγάλων εταιρειών.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων από τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της υπερβάλλουσας ρευστότητας του συστήματος, που επηρεάζει δυσμενώς την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €14,4 δισ. τον Ιούνιο και ήταν στο ψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008.

Της Γεωργίας Χαννή