You are here

Ψήφος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα

20/08/2022 05:59

Σημαντική εξέλιξη για το κύρος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αποτελεί το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star  για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που κλήθηκαν από τη StockWatch να κάνουν κάποια πρώτα σχόλια.

Σημείωσαν ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε και τις τρεις διαδοχικές προτάσεις του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, η επιμονή του συγκεκριμένου επενδυτή να επανέλθει, κατά πάσα πιθανότητα, και να καταθέσει πιο βελτιωμένη πρόταση, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στην πιο ιστορική τράπεζα του νησιού η οποία πριν από εννέα χρόνια, πέρασε από συμπληγάδες εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Lone Star φαίνεται να είναι αρκετά ποιοτικό, ειδικότερα η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο αξιόπιστων τραπεζικών ιδρυμάτων όπως είναι  η γερμανική IKB Deutsche Industriebank AG και η πορτογαλική Novo Banco SA.

Επικεφαλής και πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου, που εδρεύει στις ΗΠΑ,  είναι ο  δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του John Grayken.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch, το Lone Star είχε επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή του στη μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας το 2018, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκρατημένοι οι  επόπτες με τα επενδυτικά ταμεία

Παράγοντες με γνώση των εποπτικών κανονισμών σε θέματα εξαγορών τραπεζών που μίλησαν στη  StockWatch επεσήμαναν ότι ουδέποτε οι εποπτικές βλέπουν με καλό μάτι τυχόν προτάσεις εξαγορών πλειοψηφικών πακέτων τραπεζών από επενδυτικά ταμεία.

Οι εποπτικές αρχές, πρόσθεσαν,  ενθαρρύνουν εξαγορές τραπεζών από  άλλα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα, παρά από επενδυτικά ταμεία.

Οι επόπτες, τόνισαν, περιορίζουν την έγκριση τους σε εξαγορές μειοψηφικών πακέτων από funds.

«Επομένως»,  σημείωσαν, «θα ήταν άγνωστη η τύχη του ενδιαφέροντος του Lone Star, έστω και αν η Τράπεζα Κύπρου αποδεχόταν την πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου».

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2021 είχε γίνει μία από τις μεγαλύτερες πράξεις των τελευταίων χρόνων, όταν ο όμιλος της Eurobank  είχε αποκτήσει  ποσοστό 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας με προοπτική απόκτησης επιπλέον ποσοστού 2,7%, ώστε η συμμετοχή του να ανέλθει στο 12,6%.

Η μητρική  Eurobank είχε αγοράσει το πακέτο μετοχών από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point.

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε  δηλώσει τότε  στη StockWatch, ότι η πράξη της Eurobank «ήταν ένδειξη εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από πλευράς του εγχώριου επόπτη σε σχέση με τον ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου.

Η Τράπεζα Κύπρου, ως δημόσια εταιρεία και  με τη μετοχή της να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο ΧΑΚ, εξέδωσε χθες, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί,  ανακοίνωση για ενημέρωση του επενδυτικού κοινού,  με την οποία επιβεβαιώνει τις διαδοχικές προτάσεις του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου για εξαγορά της τράπεζας.

Σημαντικό σημείο αναφοράς της Τρ. Κύπρου είναι η επισήμανση ότι στην απόφαση για  απόρριψη της πρότασης του επενδυτικού ταμείου, που ήταν ομόφωνη, λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι το ΔΣ προσβλέπει στην ικανότητά του και στις προοπτικές του συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Η  Lone Star υπέβαλε πρόταση για καταβολή €1,50 ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι το Lone Star συνεργάζεται με εξειδικευμένο σύμβουλο ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα και εξετάζει κατά πόσο υπάρχει έδαφος ώστε να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για να διαβουλευτεί με τη διεύθυνση και το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σημείωσαν χθες άνοδο μέχρι και 14%.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της BOCH   στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωνε άνοδο 5,7% στις 2:45 μ.μ (τοπική ώρα) δίνοντας αγοραία αξία περίπου 445 εκατομμυρίων στερλινών.

Τελικά έκλεισε με άνοδο 9,11% στις 1,03 στερλίνες.

Στο ΧΑΚ έκλεισε στο €1,17 καταγράφοντας άνοδο 3,58%.

Ο τραπεζικός τομέας γίνεται όλο και  πιο ελκυστικός για τους μεγάλους επενδυτές, λόγω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων,  μία εξέλιξη που προδικάζει αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ο Πανίκος Νικολάου Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είχε αφήσει, πρόσφατα, ανοικτό το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων του συγκροτήματος ότι στόχος της διεύθυνσης είναι να δημιουργήσει συνθήκες για καταβολή  μέρισματος στους μετόχους της τραπεζας εντός του 2023.

Του Λεύκου Χρίστου