You are here

Ψήνουν νέο bail-out στις τράπεζες

16/03/2018 06:55

Νέα κρατική στήριξη του τραπεζικού τομέα με επίκεντρο τον Συνεργατισμό ετοιμάζουν κυβέρνηση και νομοθέτες, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυστοκία που υπάρχει στην είσπραξη δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία.

Η χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό ανέδειξε την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας των κομμάτων – με βασικούς πρωταγωνιστές τον Συναγερμό και το ΔΗΚΟ – να προωθήσουν ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) για πρώτη κατοικία σε κρατικό φορέα, που θα έχει περισσότερη «υπομονή» για την αποπληρωμή τους.

Οι ρυθμίσεις θα είναι, κυρίως, προς όφελος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων δανείων.

Η ΣΚΤ έλαβε ήδη απευθείας κρατική στήριξη δύο φορές, συνολικής αξίας €1,7 δισ. και με τις ρυθμίσεις που συζητούνται θα μπορέσει να στηριχθεί εκ νέου, χωρίς να προκληθούν προβλήματα από την Κομισιόν, που εξετάζει το νέο πλάνο.

Η σύσκεψη στο προεδρικό, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέδειξε την ετοιμότητα των πολιτικών δυνάμεων να διαθέσουν σημαντικούς κρατικούς πόρους – γίνεται λόγος για ρυθμίσεις αξίας €1 δισ. – για να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τις ρυθμίσεις θα επωφεληθούν χιλιάδες δανειολήπτες που είτε για στρατηγικούς, είτε για πραγματικούς λόγους αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.  Το βάρος θα το επωμιστούν στο σύνολο τους οι φορολογούμενοι.

Για να αποφευχθεί η στήριξη στρατηγικών δανειοληπτών με κρατικά χρήματα, κυβέρνηση και νομοθέτες έστελναν χθες το μήνυμα ότι θα προωθήσουν νομοθεσίες που θα διευκολύνουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τις εκποιήσεις κατοικιών από τις τράπεζες.

Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης αφορούσε το πολυσυζητημένο πρόγραμμα Εστία, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών σε συνεννόηση με την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ και τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.

Το πρόγραμμα Εστία, όπως έγινε γνωστό, θα απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ΜΕΔ με εξασφάλιση κύρια κατοικία.

Γίνονται όμως ενέργειες για ένταξη στο σχέδιο και προβληματικών δανείων μικρών επιχειρήσεων ενώ στην αγορά κυκλοφορούν προτάσεις για ένταξη στο σχέδιο και μεγάλων επιχειρηματιών.

Όλοι τάχθηκαν υπέρ της παροχής διευκολύνσεων ευάλωτων ομάδων είτε φυσικών, και προθυμία, να εντάξουν και νομικά πρόσωπα στον σχεδιασμό, με τρόπο που δεν θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα κόκκινων δανείων από το φορέα, πλην των αφαιρέσεων τόκων και υπερχρεώσεων και αναδιαρθρώσεις με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από αυτόν που προσφέρουν οι τράπεζες.

Όπως διαρρέει από άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ήταν διάχυτη η άποψη όλων ότι αν δεν επιλυθεί το φλέγον θέμα των ΜΕΔ θα είναι θέμα χρόνου να υποστεί το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα η οικονομία του τόπου νέες σκληρές δοκιμασίες, κατά την έκφραση ανώτατων τεχνοκρατών.

Ο υπουργός οικονομικών ρωτήθηκε κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στοιχεία για το ύψος του ποσού που αντιστοιχεί σε ΜΕΔ με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε να πει ότι το 57% των ΜΕΔ προέρχονται από τα νοικοκυριά.  Σημείωσε ότι το 11% των ΜΕΔ των νοικοκυριών είναι καταναλωτικά και το 46% αφορούν, όπως είπε, στεγαστικά δάνεια.

Πρόσθεσε ότι το 43% των ΜΕΔ είναι δάνεια που συνήψαν επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η διοικήτρια της ΚΤ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων και μετέφερε τις πιέσεις που ασκεί η ΕΚΤ για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Στο πλαίσιο της εκτενούς ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός οικονομικών για το πρόγραμμα Εστία, πολιτικοί αρχηγοί έκαναν συγκεκριμένες αναφορές στη ΣΚΤ.

Ο υπουργός φέρεται να είπε ότι η ΣΚΤ πάει καλά ωστόσο αντιμετωπίζει, όπως υπέδειξε, κάποια διαχειριστικά προβλήματα.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η ΣΚΤ έχει κεφάλαια πέραν του 15% και σημαντική ρευστότητα.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ότι το πρόγραμμα Εστία που προβλέπει τη δημιουργία φορέα μέσω του οποίου, όπως είπαν, θα πωληθούν ΜΕΔ ευάλωτων ομάδων, θα βοηθήσει σημαντικά τη ΣΚΤ, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Ελέχθη ότι οι θεσμοί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη δυσανασχετούν με την παρατεταμένη μεγάλη συμμετοχή του κράτους (99%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΤ.

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επισπευτούν εκ νέου οι διαδικασίες για ένταξη της ΣΚΤ στο χρηματιστήριο αξιών και να προσελκυστούν ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθύμισε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση με την οποία προβλέπεται η σταδιακή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του κράτους από τη ΣΚΤ.

Στη σύσκεψη τονίστηκε επίσης από πολλούς ότι τα οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν στο πλαίσιο της δημιουργίας φορέα ο οποίος θα αγοράσει ΜΕΔ ευάλωτων ομάδων, δεν θα πρέπει να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στα δημοσιονομικά.

Το ύψος όμως της στήριξης είναι τέτοιο που θα έχει μεγάλη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε δύο φορές την πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου να ζητήσει από τον ίδιο σύγκληση των αρχηγών με αντικείμενο τα ΜΕΔ, γεγονός το οποίο επεσήμανε και στις δημόσιες δηλώσεις του αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Πολιτικοί παράγοντες εκλαμβάνουν την κίνηση Παπαδόπουλου ως ένα μήνυμα ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα διαχειρίζονται φλέγοντα θέματα της οικονομίας με παρεμβατικό και εποικοδομητικό τρόπο και όχι με έντονο αντιπολιτευτικό ύφος.

Σε ότι αφορά το προεδρικό και την Πινδάρου, εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία Παπαδόπουλου έδωσε ανακούφιση στην κυβέρνηση και στο ΔΗΣΥ, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου, το βάρος των ΜΕΔ είναι πολύ βαρύ για να το σηκώσει μόνος του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη, δίνει προσδοκίες ότι τα επικείμενα νομοσχέδια για τις τράπεζες, θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης στη βουλή από την αντιπολίτευση με το ΔΗΚΟ να γίνεται, αν επιβάλλεται, γέφυρα ψήφισης τους.

Πάντως έχει διαρρεύσει ότι η ΚΤ ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο με πιο αυστηρές πρόνοιες σε σχέση με τις εκποιήσεις, το οποίο σύντομα θα καταθέσει στη βουλή. 

Εκκρεμεί επίσης το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων.