You are here

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο Εστία

09/10/2018 11:21

Ολοένα και πυκνώνουν οι αντιδράσεις κατά του δρομολογούμενου σχεδίου Εστία, με το οποίο η κυβέρνηση συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος των προβληματικών στεγαστικών δανείων, με παράλληλα οφέλη προς τις τράπεζες.

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον ηθικό κίνδυνο που περιλαμβάνει το σχέδιο, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά αντί μόνο τις ευάλωτες ομάδες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, σημειώνεται ότι πρέπει να τεθούν πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για το σχέδιο Εστία προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος που ενδεχομένως να προκύψει σε περίπτωση που επωφεληθούν από το σχέδιο δανειολήπτες που είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Η κυβέρνηση προτείνει να ισχύει το σχέδιο για όλους όσους έχουν εισοδήματα μέχρι €50 χιλ., δίδοντας κάλυψη στην συντριπτική πλειοψηφία των κακοπληρωτών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης, σημειώνει στη StockWatch ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πρέπει να έρθουν πιο κοντά στα κριτήρια του υφιστάμενου σχεδίου προστασίας πρώτης κατοικίας.

Δηλαδή, εξηγεί, το εισόδημα της οικογένειας να είναι κοντά στις €20,000 (με αναπροσαρμογή για τον αριθμό μελών νοικοκυριού). Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, 40% των νοικοκυριών έχουν ακαθάριστο εισόδημα μέχρι €20,000.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία για την πρώτη κατοικία, σημειώνει ο κ. Μηλιδώνης το κριτήριο να είναι κοντά στις €200,000 (με αναπροσαρμογή για τον αριθμό μελών νοικοκυριού αλλά και την γεωγραφική περιοχή) με επιπρόσθετα περιουσιακά στοιχεία €100,000.

Με βάση την μελέτη «Household Finance and Consumption Network (HFCN)» του 2017, 50% της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών στην Κύπρο έχει αξία €200,000.

Το κυβερνητικό σχέδιο προτείνει να καλύψει πρώτη κατοικία με αξία μέχρι €350 χιλ., δηλαδή κατοικίες που είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στις οποίες διαμένει ένα μέσο νοικοκυριό.

Καμπανάκι για τον ηθικό κίνδυνο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από το επικείμενο σχέδιο Εστία έκρουσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυπριακές αρχές επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να καταστεί εργαλείο επιχορήγησης των κακοπληρωτών.

Ακαδημαϊκοί με τους οποίους συνομίλησε η StockWatch εκτιμούν ότι τα κριτήρια επιτρέπουν σχεδόν σε όλους να συμμετέχουν στο σχέδιο κρατικής επιχορήγησης των υποχρεώσεων τους και κουρέματος των δανείων.

Στο σχέδιο θα μπορούν να συμμετέχουν 15 χιλ. κακοπληρωτές με δάνεια πέραν των €3 δισ., που δεν πλήρωσαν για τουλάχιστον 3 μήνες τα δάνεια τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. 

Από το σχέδιο θα επωφεληθούν κυρίως οι δύο μεγάλες τράπεζες, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσουν να πληρώνονται, εν μέρει με χρήματα των φορολογούμενων.

Τα σχόλια και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο Εστία αναμένει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης.

Της Γεωργίας Χαννή