You are here

Πυρά ρώσου πρέσβη κατά Κεντρικής Τράπεζας

16/11/2018 13:45

Σαφή μηνύματα έστειλε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osachi, από το βήμα Κυπρο-Ρωσικού επιχειρηματικού και επενδυτικού Φόρουμ, στη Λεμεσό, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία και οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων και στην αποχώρηση πολλών Ρωσικών εταιρειών από το νησί.
 
Στο χαιρετισμό του στο Κυπρο-Ρωσικό επενδυτικό Φόρουμ που οργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο κ. Osachi είπε πως, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα του νησιού, προκάλεσαν ανησυχίες σε ρωσικούς επιχειρηματικούς κύκλους.
 
Οι συνεχιζόμενες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, είπε, αλλά και «η εκστρατεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να εντοπίσει και να κλείσει τις λεγόμενες εταιρείες-κέλυφοι, οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες, ενώ κάποιες μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από το νησί ή σκέφτονται να το πράξουν».
 
Αυτές οι εξελίξεις, συνέχισε, δεν τιμούν ούτε την Κυπριακή αλλά ούτε τη Ρωσική οικονομία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα εμπόδια μεταξύ των σχέσεων των δυο χωρών θα ξεπεραστούν σύντομα.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τους παραδοσιακούς και μακροχρόνιους πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μας, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη, είμαστε σίγουροι ότι, παρά τις δυσκολίες αυτές, υπάρχουν πράγματι λαμπρές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εταιρικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρέσβης.
 
Είπε, ακόμη, πως επιχειρηματικά Φόρουμ όπως το σημερινό, δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία στους εκπροσώπους εταιριών να ενδυναμώσουν τη διμερή συνεργασία τους και να βρουν νέες ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη των Κυπρο-Ρωσικών οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.
 
Υπέδειξε δε ότι οι ρωσικές και κυπριακές επενδύσεις παραμένουν οι κύριες επενδύσεις στην οικονομία των δυο χωρών, σύμφωνα με τις στατιστικές του 2018, με τις άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο προς τη Ρωσία να ανέρχονται σε 196 δισεκατομμύρια δολάρια και τις ρωσικές άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο, στα 176 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Ρώσος Πρέσβης, υπενθύμισε η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ενισχύθηκε από τις επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και από την υπογραφή πέραν των 50 συμφωνιών.

ΚΥΠΕ