You are here

Ρευστότητα €16 δισ. στα ταμεία των τραπεζών

01/03/2021 07:01

Με ρευστότητα €16 δισ. εισήλθαν στο 2021 οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου.

Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιανουάριο του 2021 οι καταθέσεις του συστήματος υπερτερούσαν των δανείων κατά €16,1 δισ. παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον από το 2008, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι καταθέσεις στο σύστημα βρίσκονται στα €47,9 δισ. ενώ τα δάνεια σε €31,8 δισ.

Οι τράπεζες δέχονται έντονες πιέσεις για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες ενώ για να διαθέσουν τη ρευστότητα που διαθέτουν χρειάζονται και το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το πλεόνασμα ρευστότητας για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε €4,2 δισ. και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 254%

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου δήλωσε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα έπρεπε να υπάρχουν στη χώρα από πέρσι, «είμαστε η μόνη χώρα που δεν χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 πρέπει να δοθούν δάνεια μέσω εγγυήσεων, εάν δεν υλοποιηθεί μέχρι τότε δεν έχει νόημα. To υποστηρίζουμε σαν εργαλείο που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία γενικότερα».

Σε αντίθεση με την τελευταία κρίση, οι κυπριακές τράπεζες έχουν από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη.

Η αυξημένη ρευστότητα οφείλεται στη μεταφορά δανείων εκτός του τραπεζικού συστήματος λόγω πωλήσεων ή μεταφοράς δανείων στην ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά και στη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων.

Οφείλεται επίσης στη σημαντική μείωση της ζήτησης για δάνεια.

Τη μεγάλη ρευστότητα του συστήματος καταδεικνύουν και τα στοιχεία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού καθώς η Κύπρος έχει το δεύτερο υψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Της Γεωργίας Χαννή