You are here

Rothschild και Lazard για ΚΤ, εν αγνοία ΔΣ

11/05/2021 11:13

Δύο μεγάλους συμβουλευτικούς οίκους έχει προσεγγίσει η ΚΤ, κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού, για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης των ΜΕΔ και για καταρτισμό σχεδίου δράσης που θα έχει ως στόχο την έγκαιρη διαχείριση των επιπτώσεων από την πανδημία, ειδικότερα στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Πρόκειται για τη Rothschild και τη Lazard, ωστόσο δεν έγινε γνωστό μέχρι στιγμής, κατά πόσο η ΚΤ έχει επιλέξει και τους δύο διεθνείς οίκους ως συμβούλους, ή αν θα καταλήξει να συνεργαστεί με ένα εκ των δύο.

Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη του στο Φιλελεύθερο, ότι η εγχώρια εποπτική αρχή «έχει προσλάβει εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους» για την καλύτερη διαχείριση των ΜΕΔ, απέφυγε όμως να αναφέρει ποιοι είναι.

Η ΚΤ από τον Απρίλιο του 2020, όπως είχε αποκαλύψει η StockWatch, ζήτησε συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη σύσταση μίας εθνικής εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων (badbank).

Οι διαδικασίες κράτησαν επί πολλού και πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ, είχε ανακοινώσει τη δική του πρόθεση να καταστήσει την ΚΕΔΙΠΕΣ εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, Asset Management Company, για να απορροφήσει και να διαχειριστεί μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, που βαραίνουν εδώ και χρόνια τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η υλοποίηση μία τέτοιας πράξης, θα πρέπει γίνει με αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος της ΚΕΔΙΠΕΣ, κάτι το οποίο θα κρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

H αναφορά του διοικητή στην πρόσληψη εξειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων, φαίνεται να μην έχει τεθεί ενώπιον του ΔΣ της ΚΤ.

Όπως πληροφορούμαστε, η εσωτερική διαδικασία στην ΚΤ προβλέπει όπως η επιλογή της επιτροπής αγορών, τίθεται ενώπιον του διοικητή, που λαμβάνει την τελική απόφαση και απλά την γνωστοποιεί στο ΔΣ.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή αγορών, με βάση τους κανονισμούς της ΚΤ, ενεργεί ως εντελώς ανεξάρτητο σώμα και δεν επιδέχεται παρεμβάσεων, ούτε από το διοικητή.

Ο μηχανισμός για τις εκποιήσεις

Έκπληξη φαίνεται να έχει προκαλέσει στην ανώτερη διοίκηση της ΚΤ η αποκάλυψη του κ. Ηροδότου στη συνέντευξη, πως η ΚΤ έχει ετοιμάσει τον μηχανισμό για εκποιήσεις και ότι είναι έτοιμη για τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Ηροδότου είχε δεσμευτεί τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ετοίμαζε το μηχανισμό, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Επανήλθε τον Φεβρουάριο του 2020, κατόπιν αντιδράσεων μελών της Βουλής για την καθυστέρηση που σημειωνόταν και δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ετοιμαστεί ο μηχανισμός. 

Ακολούθησε η πανδημία και καμία αναφορά επί του επίμαχου μηχανισμού δεν έγινε, μέχρι προχθές.

Ανώτερα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας διερωτήθηκαν κατά πόσο ήταν ορθό να ενημερωθούν από τον Τύπο και όχι απευθείας από τον διοικητή, ότι ο μηχανισμός για τις εκποιήσεις είναι έτοιμος, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ηροδότου.

Η διαφάνεια και κυρίως το σκέλος της εταιρικής διακυβέρνησης στην ΚΤ, χωλαίνουν, υποστηρίζουν στη StockWatch, στελέχη της εποπτικής αρχής που κατέχουν θέσεις κλειδιά και είναι θέματα, όπως υπέδειξαν, τα οποία έπρεπε ήδη να είχαν απασχολήσει το ΔΣ της τράπεζας.

Του Λεύκου Χρίστου