You are here

Σ. Πρωτόπαπας: Παρατυπίες και ατασθαλίες στα ΣΠΙ

13/09/2018 17:23

Λόγο για παρατυπίες και ατασθαλίες στα ΣΠΙ έκανε στη δική του μαρτυρία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ο πρώην διευθυντής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών Σάββας Πρωτόπαπας.

Ο κ. Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά ότι τα μέλη έπαιρναν δάνεια τα οποία δεν εξοφλούσαν ενώ ο καθένας διόριζε τους συγγενείς και τους φίλους του.
«Είχαμε επικεντρώσει τις παρατηρήσεις μας στη ρευστότητα, στις υπερβάσεις των δανείων, στις καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανείων, στα θέματα εσωτερικού ελέγχου και στις παραχωρήσεις δανείων χωρίς έγκριση», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η υπηρεσία του είχε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις παγκύπρια ενώ έφερε ως παραδείγματα δύο περιπτώσεις, η μία στο Παραλίμνι και η άλλη στον Αγρό.

Η νοοτροπία που επικρατούσε ήταν να λαμβάνονται δάνεια τα οποία στη συνέχεια δεν εξοφλούνταν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πατατοπαρωγοί στα Κοκκινοχώρια έπαιρναν κάθε χρόνο δάνειο τα οποία δεν αποπλήρωναν. «Όταν τους είπαμε εμείς ότι θα πρέπει να εξοφλούν τα δάνεια τους, μας έλεγαν ότι θα τα πλήρωνε η κυβέρνηση και πως δεν είχαν χρήματα οι ίδιοι», ανέφερε ο μάρτυρας, σημειώνοντας ότι ενώ έλεγαν ότι δεν έχουν χρήματα οδηγούσαν μερσεντές αυτοκίνητα.  

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «όταν δοκιμάσαμε να κάμουμε σωστούς λογαριασμούς σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα στάλθηκε αντιπροσωπεία από το γραφείο του εφόρου για να με παρακαλέσει να μην αλλάξω τα συστήματα διότι θα καταστρέψουμε το Συνεργατισμό».

«Εγώ τους είπα ότι με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε μια τάξη και επικράτησε η άποψη μας και ετοιμάσαμε τους λογαριασμούς με το νέο σύστημα», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι «όταν στείλαμε την πρώτη έκθεση για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και ζητούσαμε τις απόψεις των εταιρειών πάνω σε αυτά που γράφαμε για να δούμε πώς θα βελτιωνόταν η κατάσταση, υπήρξε αντίδραση» λέγοντας μας, συνέχισε, ότι αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να ακούγονται στη γενική συνέλευση των εταιρειών.

«Εμείς επιμέναμε ότι η έκθεση θα έπρεπε να διαβάζεται οπότε το γραφείο του εφόρου ζήτησε από τη νομική υπηρεσία και πήρε μια γνωμάτευση ότι η ελεγκτική υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα επαφής με τις εταιρείες, πέραν του ελέγχου», είπε.
Στο τέλος του χρόνου, συνέχισε ο μάρτυρας, «υποβάλαμε στον υπουργό εμπορίου ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα της υπηρεσίας και εκεί παραθέταμε όλα αυτά τα οποία βρίσκαμε για τις εταιρείες, σε περίληψη».

Της Ηρώς Ευθυμίου