You are here

Σε εγρήγορση οι μικρές τράπεζες μετά το λουκέτο Συνεργατισμού

11/07/2018 07:01

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι διοικήσεις των μικρότερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο μετά το λουκέτο του Συνεργατισμού διαβλέποντας ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Η ομαλή εκκαθάριση του Συνεργατισμού αλλάζει άρδην το τραπεζικό πεδίο μετατρέποντας την Ελληνική στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που μαζί με την Τρ. Κύπρου, θα έχουν στα ταμεία τους τα δύο τρίτα των καταθέσεων.

Μετά την εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η Ελληνική Τράπεζα εάν καταφέρει να κερδίσει όλους τους πελάτες του Συνεργατισμού αναμένεται να έχει μερίδιο 31,4% στις καταθέσεις και 17% στα δάνεια με την Τρ. Κύπρου να διατηρεί το 36%.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, αρκετές καταθέσεις που έφυγαν από τη ΣΚΤ κατέληξαν στα ταμεία της Τρ. Κύπρου και κυρίως άλλων τραπεζών με μικρό ποσό να απορροφά και η Ελληνική.

Eurobank και RCB διατηρούν το 15% των καταθέσεων, χωρίς όμως να φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη λιανική τραπεζική.

Αυτό δημιουργεί ένα κενό στο τραπεζικό σύστημα που ευελπιστούν να καλύψουν μικρότερες τράπεζες, που διεκδικούν, πλέον, πιο έντονη παρουσία στο εγχώριο σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης Σταύρος Αγρότης αναφέρει στη StockWatch ότι μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού σίγουρα δημιουργούνται ευκαιρίες, προσθέτοντας ότι η πιο «συγγενική τράπεζα» με τον Συνεργατισμό είναι ο ΟΧΣ.

Ο κρατικός οργανισμός επικαιροποιεί το δικό του προγραμματισμό μετά την ψήφιση το νόμου από τη βουλή το καλοκαίρι του 2017 επεκτείνοντας το πεδίο δράσης του πέραν των στεγαστικών δανείων και σε άλλους τομείς όπως η παραχώρηση φοιτητικών δανείων, δανείων για ανακαίνιση σπιτιών κλπ.

«Ο Οργανισμός δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια έξω από τα πλαίσια του νόμου και έξω από την επαγγελματική συμπεριφορά όπως κάνουν άλλες τράπεζες τα τελευταία χρόνια». Κληθείς να απαντήσει σε τι αναφέρεται, επεσήμανε την προσπάθεια άλλων τραπεζών να αρπάξουν πελάτες του ΟΧΣ.

Η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Ancoria Bank Ευγενία Χριστοδούλου σημειώνει στη StockWatch ότι η στρατηγική της Ancoria δεν αλλάζει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και προτεραιότητα είναι η προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων και η εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

«Σίγουρα μετά το κλείσιμο της ΣΚΤ δημιουργούνται ευκαιρίες αλλά και προβληματισμοί μεταξύ των πελατών για τη μελλοντική τους εξυπηρέτηση», σημειώνει η κ. Χριστοδούλου.

Προβληματισμό για τις εξελίξεις εκφράζουν και οι διοικήσεις άλλων μικρών τραπεζών επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Της Γεωργίας Χαννή