You are here

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για διάδοχο Hourican

16/04/2019 07:08

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση υποψηφίου για τη διαδοχή του John Hourican στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Μαϊου.

Ο οίκος Egon Zehnder έχει αναλάβει τη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων, κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από υφιστάμενα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου ενώ κάποιοι άλλοι είναι διευθυντικά στελέχη που εργάζονται και διαπρέπουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Κύπρου και ειδικότερα σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των προφορικών εξετάσεων, ο διεθνής οίκος θα ετοιμάσει short list από δύο με τρείς υποψήφιους τους οποίους θα προτείνει προς την αρμόδια επιτροπή διορισμού για να μεταφέρει τελική πρόταση στο ΔΣ της τράπεζας.

Η θητεία του κ. Hourican στη BOCH εκπνέει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με βάση το χρονοδιάγραμμα που ίδιος είχε δώσει.  

Ο κ. Hourican έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση της τράπεζας ότι θα παραμείνει στη θέση του για να υπάρξει ομαλή διαδοχή.

Παράλληλα με τις διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλου αντικαταστάτη του κ. Hourican, κινούνται και αντίστοιχες διαδικασίες από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του Τάκη Αράπογλου.

Η αξιολόγηση από την ΕΚΤ του κ. Αράπογλου θα είναι μάλλον τυπικού χαρακτήρα.

Ο ελλαδίτης τραπεζίτης έχει ήδη περάσει στο πρόσφατο παρελθόν με επιτυχία τις εξετάσεις από τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης.

Σε σχέση με τη διαδικασία διαδοχής του κ. Hourican, η μία προσέγγιση εντός της Τράπεζας είναι ότι ο νέος CEO της BOCH θα πρέπει να είναι κυπριακής καταγωγής, και να έχει ήδη ή να μπορεί να κτίσει αμέσως άριστες σχέσεις με πελάτες.

Αντίθετα, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο διάδοχος του κ. Hourican, θα πρέπει να είναι ξένος τραπεζίτης, με παραστάσεις όχι μόνο για τον κυπριακό αλλά και για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ενδεχομένως, η άποψη του Τάκη Αράπογλου που προορίζεται στη θέση του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου σε αντικατάσταση του Τζόζεφ Άκκερμαν, να είναι βαρύνουσα.  

Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, είναι σήμερα ο Χριστάκης Πατσαλιδης ο οποίος είναι ταυτόχρονα και εκτελεστικός σύμβουλος.

Του Λεύκου Χρίστου