You are here

Σε κινούμενη άμμο η επιστροφή BOCY

13/10/2014 10:51
Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται οι σχεδιασμοί της Τράπεζας Κύπρου για επιστροφή στο κυπριακό και ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το νέο θέμα που προκύπτει αυτή τη φορά με την επιστροφή της μετοχής είναι τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θεωρούνται ουσιώδεις πληροφορίες για τους μικρούς επενδυτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου σε δηλώσεις της στη StockWatch, επεσήμανε ότι τα οποιαδήποτε αποτελέσματα των stress tests θα πρέπει να περιληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο, τόσο για σκοπούς εταιρικής διαφάνειας, όσο και για τις αλλαγές που ενδεχομένως να προκύψουν στους ισολογισμούς.

«Είναι εκ των πραγμάτων σημαντικά τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα stress tests», σημείωσε η κ. Καλογήρου, «για να επιστρέψει η μετοχή της BOCY στην αγορά».

Η Τράπεζα βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου από τα μέσα Μαρτίου 2013 και έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να εισαχθεί τόσο στα δύο χρηματιστήρια όσο και σε άλλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί για επιστροφή της μετοχής στο ΧΑΚ, δεν έχει αλλάξει, «εκτός κι αν το ΔΣ της τράπεζας καλέσει την ΕΚ να δώσει παράταση στη διαδικασία δεδομένου ότι θα εξηγήσει πειστικά τους λόγους που ενδεχομένως να επιβάλλουν μία τέτοια καθυστέρηση», παρατήρησε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα πέραν του Οκτωβρίου για να περιληφθούν και τα στοιχεία των stress tests στο ενημερωτικό δελτίο, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΚ θα δώσει την ανάλογη πίστωση χρόνου.

Πρόσθεσε ότι το ενημερωτικό δελτίο της BOCY συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των λειτουργών της Επιτροπής, οι οποίοι είναι σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τους αντίστοιχους της Τράπεζας Κύπρου για διευκρινίσεις και παράθεσης επιπρόσθετων στοιχείων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που επιβάλλεται να έχει μία δημόσια εταιρεία με την εποπτική αρχή.

Προς το παρόν, δήλωσε, η ΕΚ δεν έχει κανένα επίσημο αίτημα για αλλαγή οποιωνδήποτε στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο.

Η διαδικασία, είπε, εξελίσσεται ομαλά. Το ενημερωτικό δελτίο θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚ και να υπογραφεί από το ΔΣ της τράπεζας.

«Δεν έχω ενημερωθεί μέχρι σήμερα αν το απερχόμενο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα αφήσει την υπογραφή του ενημερωτικού δελτίου στο νέο ΔΣ που θα αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευση των μετόχων στις 20 Νοεμβρίου», σημείωσε η κ. Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου παρατήρησε ότι αν για οποιονδήποτε λόγο προκύψουν ουσιαστικές αλλαγές επί του ενημερωτικού δελτίου της τελευταία στιγμής, τότε η επιστροφή της μετοχής, κατ’ ανάγκη θα μετατεθεί τέλος του έτους.