You are here

Σε κόντρα οι συντεχνίες τραπεζών ΕΤΥΚ, ΣΕΚ

21/01/2020 13:22

Η ΣΕΚ, για λόγους αρχής, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση, να έρθει σε αντιπαράθεση με την  ΕΤΥΚ ή με οποιανδήποτε άλλη συντεχνία, ωστόσο, όταν διακυβεύονται μείζονα κοινωνικά συμφέροντα από τη συμπεριφορά ή και τη γενικότερη στάση του οποιουδήποτε, η ΣΕΚ δεν θα διστάσει να συγκρουστεί μαζί του, έχοντας ως μοναδικό της σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου των εργαζομένων και της κοινωνίας, αναφέρει η Συνομοσπονδία ως απάντηση σε ανακοίνωση της ΕΤΥΚ  για την εξαγγελία  της συνδικαλιστικής δραστηριοποίησης της ΣΕΚ στον τραπεζικό τομέα.

Η ΣΕΚ σε ανακοίνωση τονίζει πως χωρίς να έχει το παραμικρό ίχνος εμπάθειας έναντι οποιουδήποτε, "στέλλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως, όσοι βρίσκονται σε γυάλινο σπίτι δεν μπορούν να ρίχνουν πέτρες".
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αιχμές που αφήνει η ΕΤΥΚ μέσα από την τοποθέτηση της, "υποχρεώνει τη ΣΕΚ να ξεκαθαρίσει πως στην πολύχρονη διαδρομή της, 1944-2020, η ΣΕΚ απέδειξε με έργα ότι παραμένει πιστή στις αρχές και αξίες του ελεύθερου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, μακριά από οποιασδήποτε μορφής εξωσυνδικαλιστικές επιρροές".

"Οι εργαζόμενοι  και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα γνωρίζουν πολύ καλά ποιες συντεχνίες ήταν και παραμένουν κομματικά εξαρτήματα αλλά και ποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν για πολλά χρόνια υπόγειες διασυνδέσεις και ύποπτες συναλλαγές με εργοδοτικούς κύκλους και όχι μόνο, που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος και κατ επέκταση της οικονομίας, σύροντας τον τόπο στην κοινωνικοοικονομική καταστροφή και μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην ανεργία και την περιθωριοποίηση", αναφέρεται.

Περαιτέρω η ΣΕΚ απαντώντας σε άλλη τοποθέτηση της ΕΤΥΚ αναφέρει πως  "αυτό που γνωρίζουμε, πολύ καλά μάλιστα, είναι πως, αν κάποιοι είχαν συνδικαλιστική συνείδηση δεν θα επέτρεπαν στα γεράκια της κερδοσκοπίας να σύρουν τους εργαζόμενους  και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην οικονομική άβυσσο".
 
"Στην πρόκληση  της ΕΤΥΚ,  η ΣΕΚ θα ήθελε να απαντήσει πως δεν επιβουλεύεται τις επιτυχίες κανενός. Τουναντίον, η ΣΕΚ επικροτεί και χειροκροτεί κάθε λογής επιτυχίες που προωθούν διαχρονικά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων στο σύνολο τους και ταυτόχρονα εξυπηρετούν  την κοινωνία και τη χώρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΣΕΚ ανταποκρίθηκε θετικά στην αξίωση των τραπεζοϋπαλλήλων για ένταξη στις τάξεις της, διεκδικώντας μαζί τους με σύνεση, υπευθυνότητα και τεκμηρίωση τα δικαιώματα τους στο νέο διαμορφούμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον", καταλήγει η ανακοίνωση.