You are here

Σε πολιτικό επίπεδο η εργατική κρίση στην Τρ. Κύπρου

12/03/2018 07:03

Στο επίπεδο της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου παραπέμπεται η εργατική διαφορά μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και ΕΤΥΚ για τις αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις, τις ανελίξεις και τις νέες θέσεις.

Η υπουργός εργασίας αναμένεται να εκδηλώσει τη μεσολαβητική της παρέμβαση την επόμενη βδομάδα καθώς στη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας θα βρίσκεται εκτός Κύπρου λόγω της συμμετοχής της στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

Την περασμένη Τετάρτη είχε γίνει μεταξύ των δύο μερών, η πρώτη συνάντηση στη μεσολαβητική υπηρεσία του υπουργείου εργασίας υπό την προεδρία της διευθύντριας εργασιακών σχέσεων Μαρίνας Ιωάννου, που ανέδειξε τη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι λέει ο σύνδεσμος για την κρίση στη BOCH

Για την εργατική διαφορά στην Τράπεζα Κύπρου έκανε αναφορά το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Γιάννης Μάτσης, στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τα τραπεζικά.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θέλουν αξιοκρατία στις τράπεζες, «αλλά αξιοκρατία στις τράπεζες δεν υπάρχει», είπε, «λόγω των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη συντεχνία».

Παρατήρησε ότι ιστορικά οι συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα αγνόησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός αξιοκρατικού περιβάλλοντος.

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «οι συλλογικές συμβάσεις φρόντισαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του καθενός από εμάς τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ανεξάρτητα αν είμαστε ικανοί ή αν εργαζόμαστε σκληρά ή όχι».

Ο κ. Μάτσης εκτίμησε ότι «αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα, διότι κατά την άποψη του,«και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε μέσα σε συναινετικό πνεύμα ένα κλίμα εργασίας το οποίο να επιτρέψει στις τράπεζες να δουλέψουν αξιοκρατικά όπως ο κάθε οργανισμός. Βλέπω διάθεση εκ μέρους της συντεχνίας», σημείωσε.

Η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου θεωρεί ότι η μέθοδος και η πρακτική ανέλιξης του προσωπικού και η παροχή οριζόντιων αυξήσεων, έχουν ξεπεραστεί και ανήκουν σε άλλες εποχές.

Η Τράπεζα θεωρεί αναγκαία την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και διαδικασιών που θα προωθούν, όπως διατείνεται, την αξιοκρατία και θα παρέχουν κίνητρα στους ικανούς υπάλληλους.

Πάντως το κλίμα στην τράπεζα εντάθηκε περαιτέρω την περασμένη βδομάδα, μετά και το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε από τη διεύθυνση στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προσωπικού το οποίο κλήθηκε να απαντήσει αν θέλει ή όχι εκσυγχρονισμό του τρόπου ανέλιξης του.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ η οποία εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα οι επαρχιακές συνελεύσεις των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση στην ΕΤΥΚ να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα,περιλαμβανομένης και της απεργίας, για να ασκήσει πιέσεις προς την εργοδοτική πλευρά ώστε να καταβάλει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ.

Του Λεύκου Χρίστου