You are here

Σε ρυθμούς αναδιοργάνωσης η Κεντρική Τράπεζα

24/06/2019 06:55

Σε ρυθμούς αναδιοργάνωσης εισέρχεται η Κεντρική Τράπεζα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στασιμότητας σε ζητήματα ανθρωπίνου δυναμικού. Στόχος είναι να πληρωθούν κενές θέσεις διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, να γίνουν προαγωγές και να προχωρήσουν προσλήψεις, ώστε να καταστεί πιο εύρυθμη η λειτουργία της Τράπεζας.

Η κινητικότητα σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού είναι αποτέλεσμα της σημασίας που αποδίδει ο νέος διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, στην ορθή στελέχωση της Τράπεζας, κάτι που έχει αναφέρει και σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Η κατάσταση με το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας δεν είναι η καλύτερη.  Σημαντικές διευθυντικές θέσεις παραμένουν μέχρι σήμερα κενές δημιουργώντας κενά στην εύρυθμη λειτουργίας της Κεντρικής.

Ηθέση του ανώτερου διευθυντή εποπτείας που κατείχε ο Γιάγκος Δημητρίου, πριν αφυπηρετήσει πρόωρα τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει ακόμη πληρωθεί.

Καθήκοντα συντονιστή της σημαντικής αυτής διεύθυνσης εκτελεί σήμερα ο Στέλιος Γιωργάκη.

Επιπρόσθετα, χηρεύουν οι θέσεις διευθυντών τριών τμημάτων: Tης διεύθυνσης εποπτείας, το τμήμα του επιτόπιου ελέγχου και λειτουργιών εκτός ΕΕΜ και το τμήμα οριζόντιων εποπτικών λειτουργιών.

Σημειώνεται ότι το νέο οργανόγραμμα της ΚΤ είναι εγκριμένο από το προηγούμενο ΔΣ, χωρίς μέχρι σήμερα, οι πλείστες των κενών θέσεων να πληρωθούν.

Κενή θα παραμένει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και η θέση του διευθυντή πληροφορικής καθώς, ο υφιστάμενος διευθυντής Μάριος Νεοφύτου πρόκειται να αφυπηρετήσει πρόωρα.

Μία άλλη νευραλγική θέση που χηρεύει, είναι αυτή του ανώτερου διευθυντή εργασιών, του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών και γραφείου διαχείρισης κινδύνων την οποία κατείχε πριν αφυπηρετήσει ο Κώστας Παπαδόπουλος. 

Προσλήφθηκαν 43 υπάλληλοι στην ΚΤ

Θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόσληψη τον περασμένο Μάιο περίπου 43 υπαλλήλων.  Οι διαδικασίες πρόσληψης κράτησαν 18 μήνες και ολοκληρώθηκαν μετά τον διορισμό του νέου διοικητή.

Μεταξύ των 43 αυτών υπαλλήλων περιλαμβάνονται 11 υφιστάμενοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν καθεστώς αορίστου χρόνου.

Είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία γραπτών και προφορικών εξετάσεων για την πρόσληψη προσωπικού στην ΚΤ έχει αλλάξει με τρόπο ώστε το ποσοστό των αποτελεσμάτων των γραπτών εξετάσεων να είναι μεγαλύτερο από τις προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων.

Το μεγάλο βάρος βαθμολογίας των υποψηφίων δόθηκε στις γραπτές εξετάσεις (50%) ενώ η βαθμολογία των υποψηφίων για τις υπόλοιπες δύο διαδικασίες αφορούσε το 25% έκαστη.

Οι πληροφορίες φέρουν την ανώτατη διεύθυνση της ΚΤ να προχωρά πριν το τέλος του έτους και σε νέες προσλήψεις για την πλήρωση πολλών θέσεων με γραφειακά καθήκοντα. 

Ενισχύεται η υπηρεσία αδειοδότησης και εποπτείας

Από τις βασικές προτεραιότητας της νέας διοίκησης της ΚΤ είναι η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας αδειοδότησης και εποπτείας, η οποία έχει την ευθύνη για την πρόληψη του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η ΚΤ έχει θέσει ως στόχο να φύγει η οποιαδήποτε σκιά για τη χώρα σε σχέση με τη διακίνηση παράνομου χρήματος.

Για αυτό και η εγχώρια εποπτική αρχή θα ενισχύσει την εν λόγω υπηρεσία και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μηχανισμούς για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συστάθηκε η επιτροπή προσωπικού

Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η νέα διοίκηση της Κεντρικής στο θέμα του ανθρωπίνου δυναμικού, το ΔΣ προχώρησε αμέσως μετά και το διορισμό των δύο εκτελεστικών συμβούλων Σταύρου Αγρότη και της Μαρίας Ηρακλέους καθώς και του μη εκτελεστικού συμβούλου Άγγελου Γρηγοριάδη, στη σύσταση της επιτροπής προσωπικού η οποία επιλαμβάνεται διορισμών και προαγωγών.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν ο διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι δύο εκτελεστικοί και δύο μη εκτελεστικοί σύμβουλοι, ο Σταύρος Ευαγόρου και ο Γιάννος Χαριλάου.

Εκκρεμεί η ψήφιση ν/σ για την ΚΤ

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΚΤ και το γεγονός αυτό καθιστά, μέχρι στιγμής το ρόλο των δύο εκτελεστικών συμβούλων συνταγματικά ακατοχύρωτο.

Θέση εκτελεστικού συμβούλου δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα.  Τα καθήκοντα τους περιορίζονται μόνο στη συμμετοχή τους στο ΔΣ και στην αρχή εξυγίανσης.

Ο λόγος που η κυβέρνηση οδηγήθηκε να αλλάξει το νόμο της ΚΤ είναι για να διευρύνει τη διοικητική ομάδα και να δώσει πιο συγκεκριμένο εκτελεστικό ρόλο στους δύο συμβούλους.

Το 2018 η ΕΚΤ είχε γνωμοδοτήσει ότι οι αλλαγές επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΚΤ και ο νυν διοικητής θα ήθελε να κλειδώσει πρόνοιες που να διασφαλίζουν αλλά και να ενισχύουν την ανεξαρτησία του, ως κεντρικός τραπεζίτης και όχι να την καθιστούν πιο χαλαρή.

Του Λεύκου Χρίστου