You are here

Σε συναγερμό κυβέρνηση, τράπεζες και επόπτες για το Εστία

08/11/2019 06:19

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας, η Κεντρική Τράπεζα και οι ειδικότερα τα δύο συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Κύπρου και Ελληνική, από την προδιαγραφόμενη αποτυχία του σχεδίου Εστία.

Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χάραξη της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα της λήψης της προθεσμίας του σχεδίου, για να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα ανακύψουν από μια ενδεχόμενη αποτυχία του διττού στόχου που έχει τεθεί μέσω του Εστία.

Δηλαδή, να προστατευτεί από τη μία η πρώτη κατοικία που αποτελεί εξασφάλιση σε στεγαστικά δάνεια που έχουν συνάψει ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών και από την άλλη να μειώσουν οι τράπεζες από τους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια ύψους €3,4 δισ.

Ήδη το υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να παρατείνει τη χρονική προθεσμία υποβολής αίτησης στο σχέδιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί κρατούν, στο παρόν στάδιο, μικρό καλάθι ως προς την αναστροφή του κλίματος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το προεδρικό μετά το πέρας της προχθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού, αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών και εργασίας Χάρης Γεωργιάδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου αντίστοιχα, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία του Εστία και σε συνάρτηση με τους τελικούς αριθμούς που θα προκύψουν με τη λήξη της προθεσμίας ισχύος του σχεδίου, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα, αν τελικά θα υπάρξουν.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης καθώς και στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν στη StockWatch ότι παρά το γεγονός ότι η επιθυμία όλων είναι να πετύχει το σχέδιο Εστία, εντούτοις, όπως σημειώνουν, τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποτελούν προπομπό της αποτυχίας των στόχων που έχουν τεθεί με τη σύσταση του σχεδίου Εστία.

Προβληματίζονται Φρανκφούρτη και οίκοι αξιολόγησης

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Εστία, εξαιτίας του πενιχρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από τους επηρεαζόμενους ευάλωτους δανειολήπτες, άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες και στις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης και όχι μόνο.

Ανώτατο στέλεχος της ΚΤ δήλωσε στη StockWatch ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να «κτυπούν» την πόρτα του εγχώριου επόπτη ζητώντας λεπτομερή στοιχεία σε ότι αφορά την μέχρι σήμερα ανταπόκριση των ευάλωτων δανειοληπτών στα ελκυστικά κίνητρα που παρέχει το Εστία.

Την ίδια ώρα η Φρανκφούρτη διαμηνύει προφορικώς στην εγχώρια εποπτική αρχή ότι στην περίπτωση που το σχέδιο Εστία δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εμπλεκομένων, τότε θα πρέπει οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν πλήρως όλα τα εργαλεία που τους δίδει η νομοθεσία περί εκποιήσεων που ψηφίστηκαν το 2018.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ σημείωναν με έμφαση ότι αν το Εστία έχει παρελπίδα άδοξο τέλος, τότε οι εποπτικές πιέσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνουν αφόρητες με κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να μπει σε νέες περιπέτειες και να κληθούν εκ των εξελίξεων οι δύο συστημικές τράπεζες κατά κύριο λόγο, να αυξήσουν εκ νέου τις προβλέψεις τους, σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες επιδιώκουν να σταθεροποιηθούν και να εισέλθουν σε κερδοφόρα πορεία. 

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες η StockWatch, μέχρι χθες καταγράφηκαν 230 πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια.

Η αξία των δανείων των 230 ευάλωτων δανειοληπτών των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί ανέρχονται στα €51 εκ.

Το 50% των αιτήσεων και το 60% του ποσού προέρχεται από την Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, το 30% των αιτήσεων και το 20% του ποσού προέρχεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ, που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΣΚΤ.

Οι δικαιούχοι ευάλωτοι δανειολήπτες που εμπίπτουν των σχετικών κριτηρίων όπως έχουν αξιολογηθεί από τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα, ανέρχονται περίπου στις 12 χιλ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου που ανήκουν σε δικαιούχους δανειολήπτες του Εστία, υπολογίζεται στα €900 εκ. ενώ, το ποσό των ΜΕΔ της Ελληνικής που θα επωφεληθεί από το Εστία ανέρχεται στα €250 εκ. 

Το μεγαλύτερο μέρος των €3,4 δισ. είναι δάνεια που είχαν συνάψει δανειολήπτες του πρώην συνεργατισμού και τα οποία βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω κόκκινων δανείων διαχειρίζεται η Αλταμίρα.

Το σχέδιο Εστία απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Το σχέδιο καλύπτει μόνο ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Του Λεύκου Χρίστου