You are here

Σεπτέμβριο κρίνεται η τύχη του νέου Συνεργατισμού

08/05/2022 06:00

Αποφασισμένοι να αναβιώσουν το Συνεργατισμό όσο δύσκολο και αν φαντάζει το εγχείρημα, είναι τα μέλη της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατικού, τα οποία ευελπιστούν ότι μετά το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα να απευθύνουν πρόσκληση προς τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού Πανίκος Χάμπας μιλώντας στη StockWatch, τόνισε ότι «υπάρχει πίστη στο στόχο από όλα τα μέλη συνεπώς προωθούμε με εντατικούς ρυθμούς τη χαρτογράφηση του πεδίου έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε το μοντέλο στο οποίο θα κινηθούμε και να αναθέσουμε ακολούθως σε ειδικούς την τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας του νέου μοντέλου».

Επεσήμανε ότι, «βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τους ειδικούς και αναμένουμε ότι μετά το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις απευθείας επαφές και με τον κόσμο μέσα από τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις και κοινότητες».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αγκαλιαστεί το νέο Συνεργατικό Ίδρυμα από τους πολίτες διότι όπως είπε «θα πρόκειται για μια τράπεζα με  ανθρώπινο πρόσωπο με έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης και  αλληλοβοήθειας σκοπός της οποίας θα είναι η στήριξη των πολιτών των φοιτητών, αγροτών και άλλων ομάδων και ατόμων που χρειάζονται στήριξη ταυτόχρονα όμως θα αναμένει από τους πολίτες τη δική τους στήριξη, μεταφέροντας τα κεφάλαια τους και τις οικονομικές συναλλαγές τους μέσω της Συνεργατικής».

Επανέλαβε ότι «η Συνεργατική θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας,  ναι μεν θα λειτουργήσει κάτω από τους νόμους της αγοράς όμως δεν θα ανταγωνίζεται τις άλλες εμπορικές τράπεζες».

Στόχος να καλύψουμε τα κενά από την διάλυση του Συνεργατισμού

Το μέλος της Επιτροπής Απόστολος Σκουρουπάτης, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια πρόταση στα μέλη για το πεδίο ή τα πεδία στα οποία μπορεί να κινηθεί ένα νέο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα στην Κύπρο».

Στο μεταξύ διευκρίνισε ότι «ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το κομμάτι της έρευνας για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το μοντέλο που εφαρμόζουν τα Συνεργατικά Ιδρύματα».  

Τόνισε ότι «απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να παρουσιάσει μια πρόταση για επανίδρυση του Συνεργατισμού στην Κύπρο ώστε να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην κοινωνία μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού που είναι η αλληλοϋποστήριξη, η συνεργασία, οι επιχορηγήσεις και ην επιστροφή του κέρδους στο μέλος του Συνεργατισμού».

Τυπικός ο ρόλος του Εφόρου Συνεργατισμού

Ο αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς, σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το εγχείρημα και διευκρίνισε ότι για την ώρα η  εταιρεία που έχει γραφτεί δεν αφορά το πιστωτικό ίδρυμα αλλά πρόκειται για εταιρεία μελετών για προώθηση γενικότερα του Συνεργατισμού.

Υποστήριξε ότι «της προσπάθειας των οργανωμένων συνόλων θα πρέπει να προηγηθεί μια πολύ σοβαρή μελέτη» και σημείωσε ότι «θεωρώ ότι η στήριξη του κόσμου δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια διότι θα πρέπει να εξευρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για τη δημιουργία ενός νέου Πιστωτικού Ιδρύματος στη βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων».

Εξήγησε ακόμη ότι «εάν είναι θετικά τα αποτελέσματα της μελέτης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν πρώτα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία αποτελεί την εποπτική αρχή όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο ρόλος του Εφόρου Συνεργατισμού είναι τυπικός,  επί της ουσίας ο Έφορος θα ασχοληθεί μόνο με εταιρικά θέματα» επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου