You are here

Σφήνα ελεγκτή για περιουσιακά στοιχεία €7,6 δισ.

21/11/2018 07:02

Στοιχεία από τη Συνεργατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), τη διάδοχο οντότητα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένει η ελεγκτική υπηρεσία για τη διερεύνηση του θέματος του χειρισμού των ΜΕΔ και των περιουσιακών στοιχείων που βρέθηκαν υπό τη διαχείριση του κράτους, στο πλαίσιο της συναλλαγής με την Ελληνική.

Ο γενικός ελεγκτής, σε σημείωμα του προς την επιτροπή οικονομικών ενώπιον της οποίας συζητείται σήμερα ο προϋπολογισμός της ελεγκτικής υπηρεσίας, υπενθυμίζει την κατάθεση εκ μέρους του κράτους ποσού ύψους €2,5 δισ. στη ΣΚΤ με εξασφάλιση το σύνολο των ΜΕΔ από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, συμμετοχές της ΣΚΤ σε ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και ακίνητα τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται στα €7,6 δισ. περίπου και προσεγγίζει τα €10 δισ. εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι ως όρο της κατάθεσης, η ΣΚΤ είχε αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα πωλήσει ή μεταβιβάσει μόνο αν λάβει το ανάλογο αντάλλαγμα.

Πρόσφατα, σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στη θυγατρική της ΣΕΔΙΠΕΣ, την ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Θέλουμε να δούμε αν αυτό επηρεάζει τα δικαιώματα της Δημοκρατίας ή/και αν αυτό έγινε με την συγκατάθεση της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι φαίνεται να υπήρξε σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, εντούτοις αναφέρεται ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία θα προϋπόθετε λήψη σχετικής γνωμάτευσης από τον γενικό εισαγγελέα ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα της Δημοκρατίας.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων», σημειώνεται και εκφράζεται ανησυχία ότι οι πρακτικές που ο υπουργός οικονομικών ακολούθησε για τη ΣΚΤ θα ακολουθηθούν και για την ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς όπως αναφέρεται, η ΚΕΔΙΠΕΣ αποτελεί κρατική εταιρεία, και συνεπώς θα τυγχάνει διαχείρισης από διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση που θα διορίζονται από το κράτος.

Σημειώνονται επίσης, παρατηρήσεις σε σχέση με την προκήρυξη διαδικασίας για την εξεύρεση των 4 μη εκτελεστικών μελών, μεταξύ τους του προέδρου και αντιπροέδρου του ΔΣ,  η οποία φέρεται να περιλαμβάνει αναφορές περί ελκυστικών πακέτων απολαβών όπως θα καθορίσει με σχετική απόφαση του το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, η αμοιβή δεν πρέπει να είναι τόσο ελκυστική που να δημιουργεί σχέση εξάρτησης με την εταιρεία, με τον υπουργό οικονομικών να επιβεβαιώνει ότι αυτό θα συμβεί.

Ανάλογα ζητήματα σε σχέση με τα ακίνητα της πρώην ΣΚΤ που μεταφέρθηκαν στην ΣΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνονται σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου προς τον υπουργό οικονομικών, στην οποία γίνεται αναφορά σε πληροφορίες ότι τα ακίνητα έχουν ήδη πωληθεί σε τρίτους.

Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί ο ρόλος της ΣΕΔΙΠΕΣ και της ΚΕΔΙΠΕΣ και ότι δεν έχει ενημερωθεί η βουλή για το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ και παρακαλείται ο υπουργός να δώσει απαντήσεις μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις αρμοδιότητες των δύο νομικών προσώπων, τα περιουσιακά τους στοιχεία, και το αρμόδιο σώμα ή πρόσωπο που έχει την ευθύνη λήψης αποφάσεων για το χειρισμό των περιουσιακών στοιχείων.

Ανησυχίες για Altamira

Ο γενικός ελεγκτής, εκφράζει επίσης ανησυχίες για το τι θα γίνει με τον εξειδικευμένο οίκο που θα διαχειρίζεται εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ τα ΜΕΔ. Για το κατά πόσο υπάρχει επιλογή να είναι κάποιος άλλος, ή εάν το κράτος είναι δεσμευμένο με αποφάσεις που λήφθηκαν για την Altamira.

«Η συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira φαίνεται να προβλέπει ότι αν η τράπεζα αφαιρέσει περιουσιακά στοιχεία από το προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο τότε η Altamira δικαιούται αποζημίωση», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης διερωτώμενος εάν οι αναφορές ότι δεν είμαστε δεσμευμένοι με την Altamira ήταν παραπλανητικές.

Όπως σημειώνεται διερευνάται και αυτό το θέμα και αναμένονται στοιχεία που έχουν ζητηθεί.

Κίνδυνοι για την οικονομία

Ο γενικός ελεγκτής κάνει λόγο για στοιχεία που υποδηλώνουν ελλοχεύοντες κινδύνους σε σχέση με την οικονομία και σημειώνει ότι η ελεγκτική υπηρεσία ανησυχεί περισσότερο πως το κλίμα οικονομικής ευφορίας που δημιουργείται δείχνει να καλλιεργεί μία προσέγγιση πως η κρίση πέρασε και πως «λεφτά υπάρχουν».

Αναφέρεται επίσης, σε στρεβλώσεις που δεν άρθηκαν κατά την παρουσία της τρόικας και που εξακολουθούν να παραμένουν, όπως η σπατάλη πόρων, οι δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητες στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόβλημα των αξιολογήσεων δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα και παρεμφερή ωφελήματα σε ημικρατικούς οργανισμούς και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο όπως σημειώνει αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αρμόδιο τμήμα.

Της Μαρίας Χαμπή