You are here

Σφήνα Emma Capital στην αύξηση κεφαλαίου Ελληνικής

13/08/2018 09:46

Σφήνα στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζα μπαίνει η άγνωστη, μέχρι σήμερα, Τσεχική εταιρεία Emma Capital, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της έκδοσης και περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις διεργασίες για το νέο διοικητικό σχήμα που θα προκύψει.

Η Ελληνική ανακοίνωσε λίγες μόνο μέρες πριν την έκτακτη συνέλευση της επόμενης βδομάδας, που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, ότι σύναψε συμφωνία με την Emma Holdings για συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής με την εγγραφή μετοχών συνολικού ποσού μέχρι €50 εκ.

Με τη συμφωνία, η Emma Alpha θα μπορεί να αποκτήσει μέχρι 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής. 

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αποποιηθούν μέρος ή ολόκληρο το πακέτο νέων μετοχών στο οποίο, βάσει νόμου, έχουν δικαίωμα πρώτης επιλογής.  Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν πληροφορίες ότι το ταμείο Third Point δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη συμμετοχή του ενώ η Wargaming, που αντιμετωπίζει εποπτική δυσμένεια, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει.

Η Emma Alpha αποτελεί μέρος του ομίλου Emma Capital, που έχει συμμετοχή 33% στον ΟΠΑΠ και σε άλλες εταιρείες στο εξωτερικό.  Ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, να συμμετέχει σε ενεργειακά projects.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συνάψει συμφωνία εγγραφής με την Emma Holdings Ltd («Emma Alpha»), με την εταιρεία να έχει δεσμευτεί για την εγγραφή μετοχών συνολικού ποσού €50 εκ. για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από μετόχους της εταιρείας στην επερχόμενη έκδοση δικαιωμάτων.

Όπως έχει ανακοινωθεί προηγουμένως, η έκδοση δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της προγραμματισμένης αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας ύψους περίπου €150 εκ. για την απόκτηση επιχείρησης που αποτελείται από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ.

Στις διεργασίες έκδοσης κεφαλαίου παραμένει ενεργή η Pimco, που θα λάβει €50 εκ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

«Βεβαιότητα κεφαλαίου» για απόκτηση ΣΚΤ

Μέσω της συμφωνίας εγγραφής με την Emma Alpha, η Ελληνική εξασφαλίζει ολόκληρο το ποσό εγγραφής της αύξησης κεφαλαίου, παρέχοντας βεβαιότητα κεφαλαίου σε σχέση με την απόκτηση της ΣΚΤ, όπως σημειώνεται.

Πέραν της Emma που δεσμεύτηκε να τοποθετήσει μέχρι €50 εκ., παρόμοιες δεσμεύσεις έχουν ληφθεί από την Pimco (που θα λάβει τις μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση) και την Δήμητρα.

Το τίμημα όμως που θα πληρώσει για την εξασφάλιση της έκδοσης κεφαλαίου είναι σχετικά ψηλό, αφού θα καταβάλει το 4,5% των €50 εκ. στην Emma, ανεξάρτητα από το αν η Emma Alpha εγγραφεί ή όχι.

Με βάση τη συμφωνία εγγραφής, η Emma Alpha έχει δεσμευθεί να εγγραφεί για μετοχές μέχρι το μέγιστο ποσό των €50 εκ. για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από μετόχους της εταιρείες στην έκδοση δικαιωμάτων, με τον αριθμό μετοχών, αν υπάρχουν, που θα κατανεμηθούν στην Emma Alpha να είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής της Emma Alpha στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα κυμανθεί μεταξύ 0% και 17,3%.

Το μεγάλο εύρος του πιθανού αποτελέσματος αναδεικνύει την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για την έκβαση της έκδοσης κεφαλαίου.  Η συνέλευση είχε ανακοινωθεί, αρχικά, ότι θα γινόταν στο τέλος Ιουλίου.

Η Emma Alpha είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της Emma Capital Ltd, ενός διεθνούς επενδυτικού ομίλου με επενδύσεις στην Ευρώπη, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών και στην Ασία.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση κεφαλαίου υπόκειται μεταξύ άλλων στην έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 22 Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση η Ελληνική σπεύδει να καθησυχάσει τους υπόλοιπους μετόχους, και κυρίως τη Δήμητρα, που επίσης έχει δεσμευτεί να αγοράσει μετοχές που θα αυξήσουν το ποσοστό στο περίπου 20%.

Η Ελληνική υπενθυμίζει στην σημερινή της ανακοίνωση ότι έχει συνάψει συμφωνία εγγραφής με τη Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ, η οποία έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για το κατ’ αναλογία δικαίωμα της, δυνάμει της έκδοσης δικαιωμάτων και επιπλέον για τέτοιο αριθμό μετοχών για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από άλλους μετόχους μέσω της εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης τους.

Η εγγραφή θα είναι όσο χρειάζεται για να κατέχει η Δήμητρα συνολική μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία ύψους 20,09% με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Η Δήμητρα έχει επίσης υποχρέωση, αν ζητηθεί από την εταιρεία, να εγγραφεί για επιπρόσθετες μετοχές για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή από άλλους μετόχους κατά την έκδοση δικαιωμάτων, ώστε το συνολικό ποσό εγγραφής της Δήμητρα στην αύξηση κεφαλαίου, να ανέρχεται μέχρι €50 εκ.

Προστίθεται πως η Ελληνική τράπεζα στο βαθμό που απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς, θα κρατά ενήμερο το επενδυτικό κοινό για τυχόν εξελίξεις σε σχέση με την απόκτηση της ΣΚΤ.

Ο νέος παίκτης στην Ελληνική

Η μητρική εταιρεία Emma, ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Jiří Šmejc. Ενώ ο ίδιος ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, σήμερα συνεργάτες του, οι Pavel Horák, Tomáš Kočka, Ondřej Frydrych, Michal Houšť και Peter Stohr κατέχουν μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Emma Capital. Στην εταιρεία εισήλθε και ο José Garza, το 2016.

Το όνομα του Šmejc είναι συνδεδεμένο με την Home Credit Group, διεθνή εταιρεία καταναλωτικού δανεισμού.

Το 2013 η Emma προχώρησε στην πρώτη της απόκτηση μέσω διεθνούς κοινοπραξίας που πέτυχε σε διαγωνισμό προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση μεριδίου 33% στην ελληνική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ. Από τότε, η Emma Group διαχειρίζεται την εταιρεία ΟΠΑΠ και έχει επιβλέψει τη διαδικασία αναδιάρθρωσής της.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, οι δραστηριότητες του ομίλου Emma στοχεύουν σε εξαγορές κυρίως στο λιανικό πεδίο ενώ πρόσφατα είχε επιτυχία στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών αποκτώντας μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, θέση που θέλει να ενισχύσει στο μέλλον.

Σημειώνεται, ότι οι βλέψεις της δεν επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά τυχερών παιχνιδιών αφού αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες και σε άλλους τομείς.

Όπως αναφέρεται, η προτιμώμενη στρατηγική της εταιρείας είναι να αποκτά ενεργό διαχειριστικό ρόλο στις εταιρείες που παίρνει κάτω από την ομπρέλα της και η κάθε νέα εταιρεία να υπόκειται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωσης διαχειριζόμενη και επιβλεπόμενη από τους ειδικούς της εταιρείας για να καταφέρει να εκπληρώσει τη διαδικασία.

Σημειώνεται επίσης, ότι μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει συνεχή και αυξανόμενη παρουσία στην διανομή και πώληση φυσικού αερίου στη Ρουμανία όπου η Emma Capital έχει δημιουργήσει την Premier Energy Group.