You are here

Σχέδια εξόδου τραπεζικών και ΑΤΑ εκτόξευσαν τις καταθέσεις

31/03/2023 08:08

Οι αποζημιώσεις εκατομμυρίων από τα σχέδια εθελούσιας εξόδου και η ΑΤΑ, είναι οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών πιστωτών και του ΥΠΟΙΚ.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων το Φεβρουάριο 2023 έφθασε στα €51,9 δισ.

Η παράμετρος αυτή, αποτέλεσε αντικείμενο εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ, της ΚΤ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το κλιμάκιο της τρόικας, που εξήρε τη δημοσιονομική πειθαρχία της τελευταίας 10ετίας, τα επιτεύγματα στην τουριστική βιομηχανία, εν μέσω πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα, εξέφρασε θετική έκπληξη και για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το οποίο, όπως επεσήμαναν, πέρασε επίσης μέσα από συμπληγάδες.

Υπέδειξαν πως θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση από πλευράς τραπεζών σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης και καλοζυγισμένης πολιτικής που να μην διαταράξει τη σχέση μεταξύ των τραπεζών, των καταθετών, των δανειοληπτών και των μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που συμμετείχαν στις επαφές του κλιμακίου των διεθνών πιστωτών με το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ, στο πλαίσιο της ανάλυσης των λόγων που συνέτειναν ώστε να αυξηθούν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, συνεκτιμήθηκε και διαπιστώθηκε ότι το δείκτη των καταθέσεων προς τα άνω έσπρωξε κυρίως το σύνολο των περίπου €200 εκατ. αφορολόγητων αποζημιώσεων που έλαβαν οι περίπου 1000 τραπεζικοί υπάλληλοι μέσω των σχεδίων εθελούσιας εξόδου και η ΑΤΑ που παραχωρήθηκε στους δημόσιους και ημιδημόσιους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στους λίγους κλάδους του ιδιωτικού τομέα όπου παραχωρείται η ΑΤΑ.

Όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες του κλιμακίου της τρόικας, έκρουσαν τον κίνδυνο για τα δημόσια ταμεία από την επαναλαμβανόμενη καταβολή της ΑΤΑ, εξ αφορμής της πρόθεσης της σημερινής κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση σύμφωνα με την οποία θα αυξηθεί το ποσοστό της καταβολής της ΑΤΑ από 50% που παραχωρείται σήμερα στο 60%.

Κατάπληκτη τρόικα από τα αποτελέσματα του τουρισμού

Το κλιμάκιο της τρόικας, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από τη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της τουριστικής βιομηχανίας αποτελούν παράδειγμα.

Τα σχόλια τους αυτά εκφράστηκαν όταν οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ έθεσαν τα στοιχεία για την πορεία του τουριστικού τομέα πριν και μετά την υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος σε μία νύκτα έχασε 900 χιλ. τουρίστες κυρίως από τη Ρωσία και κατά δεύτερο από την Ουκρανία, δύο σημαντικές αγορές κατά την τελευταία 20ετία.

Επισημάνθηκε επίσης ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων. 

Συγκεκριμένα, επεσήμαναν ότι το 2022, στον απόηχο της πανδημίας, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν περίπου στο 90% των εσόδων που είχαμε το 2019, δηλαδή το χρόνο ρεκόρ και οι αφίξεις ανήλθαν στο 80% σε σχέση επίσης με το 2019.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών το 2019 ανήλθαν σε 3.976.777, ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι διεθνείς πιστωτές δεν δίστασαν να δώσουν εύσημα στη συγκροτημένη και «επιθετική» πολιτική που είχε ακολουθήσει το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι η πορεία της τουριστικής βιομηχανία για το 2019 διαγράφεται με καλούς οιωνούς καθώς, όπως υποστήριξαν, υπολογίζεται ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις τουριστικές αφίξεις θα είναι του επιπέδου του 2019.

Του Λεύκου Χρίστου