You are here

Σκοντάφτει το νέο σύστημα αμοιβών Τρ. Κύπρου

29/01/2018 11:39

Η εισαγωγή του νέου συστήματος κλιμάκων, αναβαθμίσεων και αμοιβών στην Τρ. Κύπρου σκοντάφτει στις διαφωνίες με τη συντεχνία, αναφέρει σε εγκύκλιό του στο προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, John Hourican. 

Στην εγκύκλιο του ο CEO της Τρ. Κύπρου, επισημαίνει επίσης ότι η τράπεζα θα συμβάλει και αυτή στην αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας των υπαλλήλων της εάν προκύψει πρόοδος στο θέμα της αλλαγής του συστήματος αμοιβών, που βρίσκεται – μετά από σχετική ενέργεια της ΕΤΥΚ – ενώπιον του υπουργείου εργασίας.

Στην εγκύκλιο, ο CEO της τράπεζας ενημερώνει για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τη συντεχνία για το προτεινόμενο σύστημα κλιμάκων, αναβαθμίσεων και αμοιβών.

Σημειώνει ότι έχει λήξει η μονοετής συλλογική σύμβαση, η οποία συμφωνήθηκε με τη συντεχνία για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν εντός του 2017 την εισαγωγή νέου εκσυγχρονισμένου συστήματος κλιμάκων, αναβαθμίσεων και αμοιβών, το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες βαθμίδες και κλίμακες.

Η τράπεζα διοργάνωσε αριθμό ενημερωτικών παρουσιάσεων τον Νοέμβριο του 2017 και ανακοινώθηκαν οι προτεινόμενες βαθμίδες ανά θέση εργασίας και το μισθολογικό τους εύρος σε όλα τα μέλη του προσωπικού τον Δεκέμβριο του 2017.  Η πληροφόρηση αυτή έχει δοθεί και στη συντεχνία στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεθοδολογία του νέου συστήματος, οι οποίες λαμβάνουν χώρα πέραν του ενός έτους.

«Έκτοτε και παρά τις προσπάθειες μας να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, διαφαίνεται ότι υπάρχει περιορισμένη κοινή βάση για συζήτηση. Επιπλέον, η συντεχνία ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου εργασίας επειδή η τράπεζα δεν εφαρμόζει την υφιστάμενη διαδικασία προαγωγών, η οποία βασίζεται σε μια μεθοδολογία η οποία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του προτεινόμενου συστήματος», σημειώνει.

Η τράπεζα έχει παραθέσει τις θέσεις της τόσο στο υπουργείο εργασίας όσο και στη συντεχνία, επεξηγώντας ότι η εισαγωγή του προτεινόμενου συστήματος επηρεάζει την οργανική δομή και τη διαδικασία αναβάθμισης και επιβράβευσης του προσωπικού.  Ως εκ τούτου, το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση και επομένως το αίτημα της συντεχνίας για την εφαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας προαγωγών, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτό το στάδιο. Στην παρούσα φάση, σημειώνει, θα διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις στο υπουργείο εργασίας. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να είμαστε στη διάθεση της συντεχνίας για ένα εποικοδομητικό διάλογο.

«Ενώ η τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο που έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, η αποτυχία εκσυγχρονισμού είναι σήμερα η σημαντικότερη πηγή κινδύνου για το μέλλον της. Η υφιστάμενη πρακτική δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σε έναν τραπεζικό οργανισμό που είναι αποφασισμένος να θέσει ισχυρά θεμέλια, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού και να ανταγωνιστεί επιτυχώς με διεθνείς μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς.  Η συνεχής εφαρμογή της ίδιας πρακτικής αποτελεί εμπόδιο τόσο για τη βιωσιμότητα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του προσωπικού της τράπεζας όσο και για τη μελλοντική βιωσιμότητα της ίδιας της Τράπεζας.  Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης των αμοιβών επιβράβευσης δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να κατανέμει το αυξημένο κόστος πιο δίκαια», τονίζει.

Στην εγκύκλιό του ο John Hourican αναφέρει ότι η αποκατάσταση των ταμείων προνοίας των μελών του προσωπικού αποτελεί σημαντικό ζήτημα και αυτό πρέπει να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Πέρα από τις κινήσεις που έγιναν από την πολιτεία, εξετάζουμε και εμείς μία δική μας συμβολή στο κόστος.  Ωστόσο, η άποψη μας είναι ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνει.

Της Γεωργίας Χαννή