You are here

ΣΚΤ: Υπήρξαν «εφιαλτικές» εκροές καταθέσεων τον Μάρτιο

18/04/2018 20:29

Οι εκροές καταθέσεων από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έφτασαν στα €1,9 δισ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 με την κορύφωση των εκροών να καταγράφεται στα τέλη Μαρτίου 2018 σε μια περίοδο που ο εκτελεστικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης περιγράφει ως «εφιάλτη».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, που μιλούσε σε συνεδρία της επιτροπής οικονομικών και της επιτροπής ελέγχου για τον Συνεργατισμό, οι εκροές από τη ΣΚΤ άρχισαν ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2017 με την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης συνεργατικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2017 έφυγαν από τη ΣΚΤ €148 εκ., €80 εκ. το Σεπτέμβριο, €105 εκ. τον Οκτώβριο, €86 εκ. το Νοέμβριο, €122 εκ. το Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά το 2018, τον Ιανουάριο σημειώθηκαν εκροές €619 εκ., €300 εκ. τον Φεβρουάριο ενώ μετά τις προεδρικές εκλογές καταγράφηκε μεγάλη μείωση των εκροών μέχρι την κορύφωσή τους περί τα τέλη Μαρτίου που οδήγησαν στο να κλείσει ο Μάρτιος με εκροές €700 εκ.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι από τις 29 Μαρτίου μέχρι αρχές Απριλίου, σημειώθηκαν εκροές που δεν είχαν καταγραφεί ούτε το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στις 29 Μαρτίου έφυγαν από τη ΣΚΤ  €126 εκ, στις 30 Μαρτίου €100 εκ. και στις 2 Απριλίου €72 εκ.

Έκανε λόγο για εφιαλτική κατάσταση που επικράτησε εκείνες τις μέρες σημειώνοντας ότι αυτό τερματίστηκε με την κατάθεση του κράτους στη ΣΚΤ.

Σύμφωνα με αναφορά του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από το Συνεργατισμό, όχι μόνο δεν έφυγαν από τη Κύπρο, αλλά δεν μπήκαν καν σε άλλες τράπεζες.

Αναφερόμενος στις εκροές του 2017, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι δεν πρέπει να τρομάζουν οι αριθμοί, καθώς ήταν στη γενική στρατηγική του οργανισμού να μειωθεί η ρευστότητα που κατατίθετο στην ΚΤ με αρνητικό επιτόκιο , η οποία ανερχόταν στα €3,5 δισ.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στις αναδιαρθρώσεις σημειώνοντας ότι σήμερα το ένα τρίτο τους αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια και τα €800 εκ. δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις

Σε ότι αφορά τα ΜΕΔ €2,8 δισ. που έχουν ως εξασφάλιση πρώτες κατοικίες, σημείωσε ότι εξ αυτών τα 2 δισ. αφορούν ακίνητα αξίας κάτω των €350 χιλ.

Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου σχετικά με δάνειο εκατομμυρίων που φέρεται να παραχώρησε η ΣΚΤ σε μεγάλη εταιρεία, ο κ. Χατζηγιάννης ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Σημείωσε ότι για την εν λόγω πράξη υπήρξε αξιολόγηση από διάφορα κλιμάκια  και έγκριση από την επιτροπεία της ΣΚΤ. Πρόσθεσε πως εμπίπτει στην πρακτική του balance sheet lending η οποία όπως ανέφερε βασίζεται μόνο στην ικανότητα αποπληρωμής.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν δοθεί συνολικά €10 εκ. όπως αναφέρθηκε ενώ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη ο Συνεργατισμός έχει παραχωρήσει περίπου 2-3 τέτοια δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Σχολιάζοντας τις αναφορές ο διευθυντής εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου σημείωσε ότι για τέτοιου είδους πράξεις χρειάζεται να υπάρχει ανάλογη εμπειρία.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στα δάνεια προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα για τα οποία δόθηκαν στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.
Σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ περιλαμβάνει € 900 εκ.  σε δάνεια σε ΠΕΠ με τα €161 εκ. να είναι μη εξυπηρετούμενα και να αφορούν τόσο πρωτοφειλέτες, όσο και συνδεδεμένα άτομα και εγγυητές.

Πρόσθεσε ότι από το σύνολο των €900 εκ. αναδιαρθρώθηκαν πέραν των €100 εκ. από το 2014, που αφορούν 542 περιπτώσεις.

Της Μαρίας Χαμπή