You are here

Σόιμπλε: Ειδική περίπτωση η Κύπρος

30/03/2013 12:39
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι ασφαλείς οι αποταμιεύσεις στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μια «ειδική περίπτωση» και δεν αποτελεί πρότυπο για τις μελλοντικές διασώσεις χωρών.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα εξοφλήσει πλήρως την οικονομική βοήθεια που θα λάβει, αφού πρώτα η οικονομία της διέλθει μια μακράς και επώδυνης περιόδου προσαρμογής.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο κ. Σόιμπλε αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο - το πρώτο πρόγραμμα που επιβάλλει φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις - θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές κρίσεις .

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μια ειδική μεμονωμένη περίπτωση», είπε ο κ. Σόιμπλε.
«Οι αποταμιεύσεις στην Ευρώπη είναι ασφαλείς», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν ήταν στην πραγματικότητα πλέον φερέγγυες και η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετά χρήματα για να εγγυηθεί τις καταθέσεις.
«Γι `αυτό και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έπρεπε να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε στο Eurogroup όλοι μαζί να συμμετάσχουν στο κόστος διάσωσης οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές - με άλλα λόγια εκείνοι που βοήθησαν να προκληθεί η κρίση", εξήγησε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είναι βέβαιος πως η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξοφλήσει πλήρως τη βοήθεια.
«Η οικονομία της Κύπρου θα διέλθει τώρα μιας μακράς και επώδυνης περιόδου προσαρμογής. Αλλά μετά θα εξοφλήσει το δάνειο, όταν θα διαθέτει μια σταθερή οικονομική βάση», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ευρώ είναι ισχυρότερο σήμερα από ό, τι ήταν την περίοδο από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Ναι, θα μπορούσατε να το δείτε αυτό κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ενάντια στη σκέψη ότι κάποια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ και τόνισε ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να κρατηθεί ο καθένας στο πλοίο».

«Πιστεύω ότι μια μέρα θα διαβάσουμε στα βιβλία της ιστορίας για την περίοδο αυτή που η κρίση έφερε την Ευρώπη ακόμη πιο κοντά», είπε, προσθέτοντας η ευρωπαϊκή ήπειρος απολαμβάνει σήμερα «μια πολύ τυχερή περίοδο».