You are here

Στα €11 δισ. η αξία αναστολής δόσεων

30/06/2020 17:15

Στα €11,4 δισ. ανέρχεται η αξία της αναστολής δόσεων δανείων, 49043 δανειοληπτών, έναντι €10 δισ. που ήταν οι εκτιμήσεις του υπουργού οικονομικών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναστολής δόσεων αφορά τις επιχειρήσεις (€6,9 δισ. ή 5997 δανειολήπτες).

Ανά οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερος μέρος της αναστολής δόσεων δανείων (€1,7 δισ.) αφορά τα ξενοδοχεία κι εστιατόρια που επηρεάστηκαν δραματικά από τον κορωνοϊό με το σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών να ανέρχεται σε 710.

Ακολουθεί ο τομέας της ακίνητης περιουσίας που δέχεται επίσης μεγάλο πλήγμα με αναστολή δόσεων €1,3 δισ. και σύνολο δανειοληπτών 672.

Στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου 1732 δανειολήπτες προχώρησαν σε αναστολή των δόσεων τους με το επηρεαζόμενο ποσό να ανέρχεται σε €1,1 δισ.

Αναφορικά με τον τομέα των κατασκευών, ο αριθμός των δανειοληπτών που προχώρησε σε αναστολή δόσεων είναι 608 και το επηρεαζόμενο ποσό το €1,1 δισ.

Στα νοικοκυριά η αναστολή δόσεων ανέρχεται σε €4,6 δισ. και αφορά 43.046 δανειολήπτες.

Η αναστολή δόσεων θεσπίστηκε στο τέλος Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, και αφορά δανειολήπτες που δεν είχαν καθυστερήσεις πέραν των 30 ημερών και προνοεί αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε, από την αναστολή καλύπτονται πέραν των επιχειρήσεων τα φυσικά πρόσωπα και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πέραν των τραπεζών καλύπτονται και πιστωτικά ιδρύματα όπως οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο ΚΟΑΓ.

Της Γεωργίας Χαννή