You are here

Στα €5,7 εκ. τα νομικά έξοδα για υποθέσεις οικονομίας

14/11/2018 12:02

Στα €5,7 εκ. ανήλθε, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, το σύνολο των εξόδων που δαπανήθηκε για τις ανακρίσεις στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων για την οικονομία, με πληρωμές προς συμβουλευτικούς οίκους για στήριξη του έργου της αστυνομίας, την περίοδο από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι το Νοέμβριο του 2018.

Ο κ. Κληρίδης μιλούσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού της νομικής υπηρεσίας.

Σημείωσε ότι παρά τις επανειλημμένες αναφορές και διευκρινίσεις που έχει δώσει, συνεχίζουν να υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία με εσκεμμένη κακοήθεια ανεβάζουν τα εν λόγω κονδύλια στα €30 – €40 εκ. με αρνητικά σχόλια. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να πάψει η παραπλάνηση του κοινού.

Διευκρίνισε ότι πέραν του ποσού που δαπανήθηκε την τελευταία πενταετία για υποθέσεις που αφορούν την οικονομία, το οποίο ανήλθε σε €5,66 εκ.

Άλλα 23 εκ. για διεθνείς διαιτησίες και FBME

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, έχουν δαπανηθεί επίσης, κονδύλια €22,9 εκ. προς συμβουλευτικούς οίκους για υποθέσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις ποινικές έρευνες για την οικονομία αλλά, με την υποχρέωση της κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι υπέρογκων διεκδικήσεων σε υποθέσεις διεθνούς διαιτησίας σε σχέση με την οικονομία, όπως στην περίπτωση της MIG και της FBME. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η διαδικασία διαιτησίας για την υπόθεση της FBME έχει περατωθεί και αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έκδοση της απόφασης.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες των €22,9 εκ., επεσήμανε ότι οι μισές αναλαμβάνονται από τη νομική υπηρεσία και οι υπόλοιπες από την Κεντρική Τράπεζα.

Αναμένονται €5 εκ. για έξοδα υπόθεσης MIG

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην επιτυχία της νομικής υπηρεσίας στην διαιτησία εναντίον της Κύπρου σε σχέση με την υπόθεση της MIG, στο πλαίσιο της οποίας σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, δαπανήθηκαν συνολικά €9,1 εκ.

Ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι στην εν λόγω υπόθεση έχουν επιδικαστεί έξοδα €5 εκ. υπέρ της κυπριακής Δημοκρατίας, ποσό το οποίο όπως ανέφερε, αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή επιτυχίας (success fee) που θα καταβληθεί στον ξένο νομικό οίκο Skadden για τη διαιτησία της MIG, ανέρχεται στα €3 εκ.

Υπέρ της κυπριακής Δημοκρατίας επιδικάστηκαν επίσης έξοδα δικαστικών υποθέσεων ύψους €3 εκ. που αφορούσαν άλλη υπόθεση.

Η πρόοδος υποθέσεων για την οικονομία

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, σε εκκρεμότητα συνεχίζουν να βρίσκονται τρεις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις έρευνες για την οικονομία ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση και άλλων, επίσης σημαντικών υποθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην πρόοδο των υποθέσεων σημειώνοντας ότι η ανακριτική ομάδα συνέλεξε υλικό για την καταχώρηση πέντε ποινικών υποθέσεων εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη εκδικαστεί.

Η μια αφορούσε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και την ίδια την Τράπεζα και η δεύτερη αφορούσε στη Λαϊκή Τράπεζα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι λειτουργοί της νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, χειρίστηκαν τις υποθέσεις καταφέρνοντας με επιτυχία καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας της τράπεζας.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, το κατηγορητήριο ενώ κρίθηκε ορθό σε πρωτόδικο στάδιο, αργότερα ακυρώθηκε και απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι. Η νομική υπηρεσία κατέθεσε έφεση αναφορικά με την απαλλαγή των κατηγορουμένων η οποία απορρίφθηκε από το εφετείο καθώς κρίθηκε άνευ αντικειμένου, όπως είπε.

Στο εφετείο ανατράπηκε και η ποινή της Τράπεζας Κύπρου.

Σε σχέση με την απόφαση εναντίον των στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη και καταπελτική ωστόσο, ανέφερε ότι έχει εφεσιβληθεί ή αναμένεται να εφεσιβληθεί στο μέλλον και επομένως, θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του εφετείου, ανέφερε.

Εκκρεμούν τρεις υποθέσεις

Σε σχέση με τις υποθέσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν, σημείωσε ότι αφορούν μεγάλα δάνεια και υποθέσεις πλαστογραφίας στο Συνεργατισμό, υποθέσεις πλαστογραφίας στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και τη γνωστή υπόθεση Focus με θέματα δωροδοκίας και διαφθοράς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ερευνώνται και άλλες υποθέσεις οι οποίες είναι επίσης, αρκετά σοβαρές.

Ο κ. Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν οδηγίες για ποινική έρευνα εναντίον του τέως γενικού διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη, είπε ότι δεν θα μπορούσε να τα διαψεύσει.

Της Μαρίας Χαμπή