You are here

Στα φόρτε οι εκτιμήσεις ακινήτων λόγω Εστία

27/02/2019 06:29

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για εκτίμηση της αξίας των χιλιάδων ακινήτων που θα ενταχθούν στο σχέδιο αποπληρωμής Εστία, που απευθύνεται σε χρεώστες δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

Εν αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου Εστία τις επόμενες εβδομάδες, οι τράπεζες προετοιμάζονται με την ετοιμασία των σχετικών εντύπων ενώ πραγματοποιούν και συναντήσεις με εκτιμητές ακινήτων καθώς θα πρέπει να εξακριβώνεται η αγοραία αξία των ακινήτων που θα μπορούν να εμπίπτουν στο σχέδιο και η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €350 χιλ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, ήδη για τις ανάγκες του σχεδίου Εστία, έγινε μεγάλος αριθμός εκτιμήσεων για να εξακριβωθεί εάν κάποια δάνεια εμπίπτουν στο σχέδιο.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €350 χιλ. όπως θα προκύψει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων, μία για λογαριασμό της τράπεζας/ εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων και μία για λογαριασμό του δανειολήπτη (εκτός αν αποδέχεται να γίνει εκτίμηση μόνο από την τράπεζα/ εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων), που θα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων (όπως αυτή θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα).

Το κόστος για τις υπηρεσίες του κάθε εκτιμητή καταβάλλεται από το πρόσωπο που τον διόρισε.

Διαθέσιμες πρόσφατες εκτιμήσεις της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας (εντός δώδεκα μηνών πριν από την ημερομηνία της αίτησης συμμετοχής στο σχέδιο) γίνονται αποδεκτές.

Οι τράπεζες αναμένουν το μνημόνιο από το υπουργείο οικονομικών για να ενταχθούν και επίσημα στο Εστία.

Ήδη έχουν ετοιμαστεί έντυπα και από αρκετές τράπεζες έχουν ενημερωθεί οι πελάτες που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να επικοινωνήσει για την οριστική διαδικασία με τους πελάτες της, να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες (συλλογή εγγράφων, αποστολή στον αρμόδιο κρατικό φορέα, εκτίμηση και τελικά υπογραφή συμφωνίας).

Το «μνημόνιο» για το Εστία βρίσκεται σε διαδικασία νομικοτεχνικού ελέγχου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Ανδρέα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε επίσης ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες.

Αφού εξεταστεί από τη νομική υπηρεσία, το νομικό έγγραφο που θα υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των τραπεζών, θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δανειολήπτες, στο τέλος κάθε έτους, θα λαμβάνουν από την κυβέρνηση χορηγία ίση με το ένα τρίτο των δόσεων του δανείου τους, υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνουν στην τράπεζά τους τα δύο τρίτα των μηνιαίων δόσεων του αναδιαρθρωμένου δανείου κύριας κατοικίας.

Για να μπορεί ένα δάνειο να ενταχθεί στο σχέδιο Εστία χρειάζεται να πληρεί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

-Το δάνειο να είναι εξασφαλισμένο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

-Η αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350.000.

-Τουλάχιστον το 20% του υπολοίπου του συνόλου των πιστωτικών διευκολύνσεων να είναι μη εξυπηρετούμενο για περισσότερες από 90 μέρες.

-Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού να μην υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς, το 80% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, η οποία δεν θα ξεπερνά τις €250.000, με βάση τη διαδικασία εκτίμησης ακίνητης περιουσίας.

Αν το δάνειο έχει τύχει αναδιάρθρωσης μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, δεν μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο Εστία.

Της Γεωργίας Χαννή